Statine și Q10: Interviu cu dr. uite-te

Interviu cu dr. med. Markus Look, internist din Bonn și autor al raportului Comisiei pentru medicamente al Asociației Medicale Germane (AKDÄ) privind statinele și Q10. Într-o declarație pentru AKDÄ Priviți cunoștințele existente despre relația dintre consumul de medicamente care scad colesterolul din familia de medicamente actuale de statine și reducerea substanței endogene vitale Q10: statinele inhibă producția de colesterol în același timp cu producția de Q10.

Deficitul Q10 evitat de statine?

Din cauza acestor reacții biochimice din organism, este plauzibil ca Q10, administrat împreună cu statinele, să poată evita o deficiență nedorită Q10 pentru pacient. Dar dovezile pentru acest lucru lipsesc sub forma unor studii clinice la scară largă, în funcție de stadiul actual al științei. Substanța Q10 este disponibilă fără prescripție medicală ca supliment alimentar și nu poate fi brevetată. Ar trebui fiecare statin să cumpere și să înghită Q10 pentru ei înșiși? Dr. Uită-te recomandă decizia individuală după consultarea unui medic sau a unui farmacist.

De ce are corpul nostru nevoie de enzima energetică Q10?

Dr. Uită-te: Coenzima Q10 ("ubiquinol") îndeplinește o funcție importantă în generarea de energie în centralele electrice ale fiecărei celule corp, mitocondriile. Aici, energia alimentară este transformată în energie metabolică. Q10 este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism, adică protejează pereții celulari de molecule agresive.

De ce inima consuma atat de mult Q10?

Dr. Uită-te: Este clar că toate organele cu cerințe mari de energie depind de aprovizionarea optimă Q10 - inima care bate constant este un astfel de organ.

De unde vine Q10, care este vital pentru noi?

Dr. Uită-te: Q10 este atât ingerat cât și sintetizat de organismul însuși. De exemplu, pentru a consuma 100 de miligrame de Q10, ar trebui să consumați aproximativ 1, 6 kilograme de sardine.

Cei patru milioane de germani care iau statine pentru scăderea nivelului ridicat de colesterol pot prezenta deficit de Q10. De ce?

Dr. Uite: Ai dreptate spunând "poate". Din păcate, nu există studii în sensul celui mai înalt nivel de evidență I, adică cea mai mare valoare probatorie pe care trebuie să o avem pentru recomandările oficiale la nivel de populație. Din perspectiva actuală, statinele sunt destinate terapiei pe termen lung, chiar și terapiei pe tot parcursul vieții. Chiar și fără terapie cu statine, persoanele vârstnice au deja un nivel mai scăzut al Q10 decât persoanele mai tinere. Prin urmare, este plauzibil să se aștepte la o situație de deficit de Q10 la persoanele în vârstă, în cadrul unei terapii cu statine pe termen lung și în special la doze mari.

Mecanismul posibil: Substanța furnizată de enzima cheie a sintezei colesterolului este încă necesară pentru a forma Q10, cu excepția sintezei colesterolului. Statinele inhibă această enzimă, organismul produce mai puțin colesterol. Este o ipoteză logică că o reducere a acestei enzime prin statine poate reduce, de asemenea, producția Q10.

Ce consecințe poate avea o lipsă de Q10 la pacienții cu colesterol ridicat și insuficiență cardiacă?

Dr. Uită-te: Insuficiența cardiacă poate fi cauzată de atacuri de cord sau fără constricție relevantă a arterelor coronare din cauza altor factori (viruși, genetice, alte motive). Dar, nu toți pacienții cu colesterol ridicat suferă de insuficiență cardiacă și nu toți trebuie tratați cu o statină.

Cu toate acestea, este ușor să ne imaginăm că afectarea producției de energie în "centralele electrice" ale celulei (mitocondriile, a se vedea întrebarea 1) conduce la stres în mușchi sau moartea celulelor musculare. Persoana percepe acest lucru ca fiind durere musculară și slăbiciune, iar în laborator, pot fi găsite niveluri ridicate ale unei enzime musculare (creatin kinaza). Se poate presupune că o deficiență de Q10 agravează o insuficiență cardiacă existentă și contribuie la eșecul de pompare.

Ce recomandați pacienților cu statină pentru a preveni o lipsă de Q10?

Dr. Uită-te: Având în vedere lipsa de studii pe scară largă, aceasta este o decizie individuală între medic și pacient în contextul inhibiției descrise a sintezei Q10 de către statine. Cu toate acestea, numărul de studii care investighează administrarea concomitentă a Q10 și administrarea de statină sau Q10 ca o încercare de a remedia efectele secundare mediate de statine este prea mic. Prin urmare, nu se poate pronunța o recomandare generală, chiar și în detrimentul asigurărilor de sănătate.

Medicii sunt conștienți de problema potențialului Q10 deficiență la pacienții cu statină? Cum poate contribui educația?

Dr. Uite: presupun că aceasta este o cunoaștere specializată, dar nu am date reprezentative cu privire la posibilele interogări ale colegilor pe această temă. Claritatea poate fi realizată numai prin studii mari, așa-numite cap-to-head, în care numai statinele sunt comparate cu statinele plus Q10. Aceste studii trebuie efectuate pe mai multe mii de pacienți și necesită mai mulți ani.

Prezentarea ipotezei Q10 colegilor în prezent poate fi corectă, dar implică și riscul de a provoca temeri nefondate și la pacienți. Prin urmare, instituțiile conservatoare consideră că acest lucru este oarecum critic. Pentru că atâta timp cât nu se întâmplă studiile de verificare pe care le-am expus, colegii în practică sunt întotdeauna în dilema de a trebui să interpreteze datele în funcție de sentimentele lor.

Este un mic scandal, în opinia mea, că comunitatea științifică nu a reușit să realizeze aceste studii cap-la-cap. În ultimii 20 de ani, zeci de mii de pacienți au fost tratați cu statine în studii. Că un grup de comparație Statin / Q10 nu a fost niciodată comparat cu Statingruppe exclusivist este foarte criticat. De acum zece ani, ar fi fost ușor să vedem dacă terapia combinată, Q10 plus statină, a avut mai puține efecte secundare sau chiar un rezultat general mai bun în reducerea atacurilor de inimă și a mortalității, în special la pacienții cu risc crescut, decât monoterapia cu statine. Dr. Uite, vă mulțumim pentru conversație.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul