Legiunea bolii: pneumonia din duș

Numele bolii provine de la o întâlnire a foștilor soldați americani americani din Philadelphia în 1976. Acolo, mai mulți participanți s-au îmbolnăvit de pneumonie atipică, care nu a fost tratată cu succes cu penicilină. Aproximativ o jumătate de an mai târziu, în 1977, agentul patogen a fost diagnosticat cu această boală misterioasă: este bacteria Legionella pneumophila.

Bacteriile în formă de rodiție declanșează boala

Această pneumonie gravă cauzată de infecția cu Legionella pneumophila poate avea consecințe fatale. Legionella sunt peste tot în apă dulce, dar nu în mare. Ele sunt bacterii în formă de tijă cu mici flageluri, cu care se mișcă. Pentru a trăi și a se multiplica în apă, au nevoie de o temperatură cuprinsă între 25 și 50 de grade Celsius, la temperaturi mai ridicate mor.

Legionella care se întâmplă în apă nu te face să te simți rău direct. Dar dacă se folosește apă contaminată cu legionella, de exemplu, în dușuri sau în bazinele de vârtej, bacteriile pot fi inhalate prin ceața fină a picăturilor de apă. Apoi poate veni la boală.

Sursa izbucnirii bolii Legionarilor este în sistemele de conducte vechi și prost întreținute și în instalațiile sanitare, dar și în toate sistemele de pulverizare și aer condiționat.

Simptomele bolii legionarilor

Aproximativ două până la zece zile după infecție, boala izbucnește cu următoarele semne:

  • indispoziție
  • dureri de corp
  • dureri de cap
  • tuse

În câteva ore, condiția s-ar fi putut schimba drastic: acum există o febră mare, frisoane și dureri în piept. Ocazional, pacienții se plâng, de asemenea, de dureri abdominale cu greață și vărsături.

Agenții patogeni obișnuiți lipsesc

Imaginea clinică corespunde cu cea a pneumoniei conspirative severe, fără a fi găsite agenții patogeni obișnuiți ai pneumoniei.

De exemplu, la pacienții cu imunitate limitată, adesea la vârstnici, pacienți cu diabet zaharat, cancer sau HIV, boala poate ucide rapid dacă nu este detectată și tratată în timp.

Diagnostic și terapie

Detectarea Legionella este necesară pentru confirmarea diagnosticului. De exemplu, antigeni pot fi detectați în urină utilizând o metodă de fluorescență.

Pacienții cu boală Legionella confirmată sunt tratați cu un antibiotic timp de cel puțin 10 până la 12 zile și pacienți imunocompromiși timp de 3 săptămâni. În cazurile severe, pacienții sunt tratați în spital.

Nu este nevoie să luați măsuri speciale de precauție la domiciliu deoarece boala nu este transmisă de la o persoană la alta și, prin urmare, nu există riscul de infectare.

Raportați departamentului de sănătate

Cazurile confirmate ale bolii legionarilor trebuie raportate Departamentului de Sănătate. Boala suspectată în sine nu este notificată. Departamentul de sănătate respectiv transmite datele, printre altele, Institutului Robert Koch (RKI) din Berlin, unde este colectat și evaluat. RKI calculează cu până la 30.000 de pneumonii de către Legionella în Germania anual.

Măsuri preventive: remedierea vechilor conducte

Nu poți fi vaccinat împotriva Legionella. Pentru a preveni apariția focarelor de legionella, instalațiile sanitare, sistemele de aer condiționat și de pulverizare trebuie să fie păstrate fără germeni. Există o serie de instrucțiuni și instrucțiuni emise de Comisia Baden-Baden a Agenției Federale pentru Mediu.

În sistemele de încălzire și de conducte noi sau planificate, de exemplu, temperaturile apei sub 55 grade Celsius nu trebuie să prevaleze niciodată în niciun punct al sistemului de distribuție. Nu există nicio diferență între spitale, hoteluri sau alte clădiri publice. Cu toate acestea, se aplică condiții speciale pentru unitățile de terapie intensivă.

Cerințele de igienă pentru prevenirea infestării cu legionella se aplică și practicilor dentare și saloanelor de înfrumusețare, precum și pentru sectorul privat, atunci când se utilizează umidificatoare sau inhalatoare. Aceste dispozitive trebuie curățate și uscate în mod regulat și temeinic. Pentru sărbători, se recomandă ca dușul să se încălzească timp de câteva minute în timp ce se lasă din baie, astfel încât ceață fină să nu poată fi inhalată.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul