Leversygdomme hos katte: Veterinærens diagnose

Diagnosen af ​​leversygdom hos katte kan kun foretages af dyrlægen. Fordi med den overflod af mulige former og årsager og symptomernes unøjagtighed, er det kliniske billede ofte næppe genkendeligt for lægfolk.

Hvis du føler at noget er forkert med dit kæledyr, skal du straks se en dyrlæge. Visse adfærdsproblemer hos katte kan forårsage leversygdom, der ikke altid er indlysende. Jo hurtigere veterinæren gør den rigtige diagnose, jo hurtigere kan han hjælpe de syge Miez.

Leversygdomme er vanskelige at genkende

Anoreksi eller hurtigt vægttab er mulige symptomer, der kan indikere leversygdom. Imidlertid kan sådanne symptomer også overvejes i andre sygdomme. Ligegyldigt hvad der ligger bag det: Hvis din fløjlpote pludselig stopper med at spise, er i tørst eller har fordøjelsesproblemer, er dette en sag for dyrlægen. Du bør også søge lægehjælp, hvis Miez er mærkbart træt, larmløs eller aggressiv. Dyrlægen har så flere muligheder for at finde ud af, hvad din pelsnose mangler, og om virkelig en af ​​de mange leversygdomme er udløseren.

Blodtest: Første indikationer

Hvis katten gør et sygt indtryk, kan dyrlægen få de første spor om årsagen bag en blodprøve. Visse enzymer spiller en rolle i diagnosen af ​​mulige leversygdomme. Hvis disse enzymer er til stede i øget koncentration i blodplasmaet, betyder dette, at levercellens membran muligvis gradvis bliver permeabel. Dette viser igen, at levercellerne er ved at dø eller er blevet beskadiget. Især er enzymet ALT (GPT) vigtigt ved diagnosticering af leversygdom hos katte, da de andre enzymer også forekommer uden for leveren og dermed ikke kan give klare beviser.

En indledende mistanke om nedsat leverfunktion kan testes yderligere ved tests for leverdysfunktion. Leveren producerer visse stoffer som urea, kolesterol og albumin - hvis koncentrationen af ​​disse stoffer er lav, kan leversygdomme være årsagen.

Ultralyd, røntgen og co til diagnose

Dog kan dyrlægen kun give så pålidelig en diagnose som muligt ved hjælp af yderligere test. En ultralydsscanning kan fortælle om leveren er sund i sin indre struktur, og hvis den er korrekt perfuseret. Du kan også få din stubtiger x-rayed, så du kan se en stærkt forstørret eller en mindre lever. Sidstnævnte kan indikere en shunt eller levercirrhose. En forstørret lever er forårsaget af en tumor, fedtlever (hepatisk lipidose) eller kolangiohepatitis.

Herudover kan dyrlægen bruge en fin nål til at tage en lille vævsprøve af leveren for at undersøge for mulige sygdomme. Til dette behøver din kitty ikke at blive bedøvet, da nålen bare pokes lidt, men ellers forårsager ingen smerte. Til en biopsi er katten imidlertid anbragt under anæstesi. Således kan et større stykke af leveren fjernes, og der kan foretages en mere præcis diagnose.

Del med venner

Forlad din kommentar