Honung - Gyllene juice som fungerar underverk

Grekerna uppskattade verkligen älskling, för att gudarna enligt mytologin skyldade honom sin odödlighet. Vi älskar honungen på grund av dess goda smak och för att det fungerar för förkylningar. Under de senaste åren har forskare studerat läkemedlets effektivitet av honung och kom till fantastiska resultat: honung är särskilt bra vid sårläkning och har en antiinflammatorisk effekt.

Är honung hälsosam?

Enligt en blick i den grekiska mytologin är gudarna odödlighet för honung. Detsamma gäller Allfather Odin, som sägs ha fått sin visdom och kraft från honung. Något är mer konkret i Hippocrates: Antikens doktor kände till en feberreducerande effekt av honung och använde den även i öppna sår.

Älskling, om du tittar på det fysiskt-kemiskt, är ingenting annat än en övermättad sockerlösning: cirka 80 procent socker, inklusive frukt och glukos, och ca 20 procent vatten. Så vad är de helande ämnena?

Honung läker sår

Det är precis vad biokemist Peter Molan från Waikato University i Nya Zeeland utforskade. Cirka 60 typer av bakterier, inklusive de som är farliga som Staphylococcus aureus, kan besegras med honung. Bakterier som är resistenta mot antibiotika dödas av sårförband av honung - i många kliniker, till exempel behandlas patienter som skadats med honungbandage.

Forskare tror att den antimikrobiella effekten av honung beror på enzymer som produceras av bin. Honung har dock bara denna positiva effekt om den inte har värmebehandlats. Den höga sockerhalten i honung orsakar det viktiga vattnet som ska avlägsnas från bakterierna.

En viktig ingrediens är väteperoxid, som behandlar mikroorganismer. Väteperoxid produceras av ett enzym när honung späds ut och förblir i hög koncentration i ca 24 timmar.

Honung för förkylning och gastrointestinala klagomål

Mjölk med honung, ännu bättre te med honung, är ett gammalt och beprövat hemmedel för ont i halsen. Bee nektar innehåller cirka 180 medföljande ämnen, enligt Central Marketing Society of German Agriculture (CMA). De viktigaste är så kallade inhibiner, som är hämmare som flavonoider. De viktigaste spårämnena är de två flavonoiderna pinocembrin, ett värmestabilt antibiotikum och koffeinsyra - det hämmar inflammation. Därför fungerar varm mjölk med honung vanligtvis som en lättnad om halsen gör ont.

Andra flavonoider i honung hjälper till med virus och testas nu som ett cancermedel.

Acetylcholin, ett annat viktigt ämne, är en kväveförening som har en positiv effekt på hjärtaktiviteten. Det minskar hjärtfrekvensen, expanderar trånga kransartärer och har därför en hypotensiv och hjärtskyddande effekt.

5 fakta om älskling - © Tourism Australia

Stimulerande honung

Vad som smakar bra om honung är förstås på grund av dess sockerhalt. Men detta socker är värdefullt: framför allt ger den höga andelen fruktos (nästan 40 procent) och glukos (över 30 procent) kroppen energi och håller viktiga kroppsfunktioner i rörelse. Så de tjänar i samband med honung-egna aktiva ingredienser villkor och koncentration.

Variety för varje smak

Honungen innehåller ca 120 smaker och de ger den sin typiska, beroende på växterna, varierande smak. Till exempel:

  • ljusa, söta sorter som rapsfrö, klöver honung eller maskros honung
  • mörkare, mer intensiva provsmakningssorter som kastanj honung eller gran
  • aromatiska sorter som lavendel, rosmarin eller timjan honung

Överhett inte honung

Om en honung kristalliserar i glaset hemma, kan det värmas upp i ett vattenbad. Han flyter igen. Men du borde inte låta honom bli för varmt. För när honung är uppvärmd över 40 grader Celsius, förloras nästan alla läkande ämnen.

Detsamma gäller för konsumtion av honung i te eller mjölk, vilket inte får vara för varmt. Därför bör du låta mjölken eller teet svalna innan du lägger till honungen. Du kan också ta honungen separat för mjölk eller te.

Verklig tysk älskling

Konsumentcenter och näringsinstitut rekommenderar att man inte köper billig snabbköp honung. Mestadels är det billigt importerade varor som ofta värmdes för att förhindra kristallisering av sockret. Dessutom innehåller de ofta för mycket vatten.

Honung direkt från biodlare eller från hälsokostaffärer har en banderol med DIB-tätningen i den tyska biodlingsföreningen, vilket garanterar mycket strikta kontroller. Bara denna älskling kan kalla sig äkta tysk honung.

Dela med vänner

Lämna din kommentar