Fremdelphase - På den säkra sidan

Kännetecken är plötsligt misstänkta med eller avvisas, bara pappa och mamma kan trösta. Vilken roll spelar foreigningen och hur bäst kan den hanteras? Sabines mormor böjer sig över sitt barnbarn och leker fredligt på mattan. Men så snart hon närmar sig är lugnet över. Sabines ögon är blygsamma, hennes ansikte är förvrängt och ett sorgligt skrik kommer från hennes mun. Bara den närmande mamman kan lugna barnet när Sabine är på armen.

Bevisad uppfattning

Sabine är nu 8 månader gammal och har lanserat henne Fremdelphase, även kallad åtta månaders ångest, uttrycksfull. Från och med nu kommer hon att reagera på många saker som inte kallas mamma eller pappa med fasthållande och även med misstanke. Föräldrar gör livet enklare när de förstår att Sabine genomgår en nödvändig utveckling. För att krypa barn mellan den sjunde och åttonde månaden medvetna om skillnaderna mellan medvetna personer.

Hittills har Sabine i stor utsträckning bekantat sig med sina föräldrars gester, ljud, lukt och ansiktsuttryck. När mormor dyker upp, inser den lilla tjejen: Åh, hon är väldigt annorlunda än mina föräldrar, så jag håller bättre avstånd. Eftersom Sabine fortfarande inte kan uttrycka sina känslor, har hon inte mycket kommunikationsmedel. Men de som hon väljer talar ett tydligt och faktiskt omistebart språk: skrik och skrika, gömma sig bakom Mamas ben eller vända huvudet från "främlingen".

Vilka släktingar och vänner tar snabbt personligen och ofta tolkar som en barnslig förvrängning, är i grund och botten en säkerhetsåtgärd mot nya och utländska. Experter anser att försiktighet och misstanke är till och med värda att skydda mot negativa erfarenheter.

Individuella skillnader

Tyvärr kan man inte berätta för Sabines föräldrar och mormor när den här fasen passerar, för varje barn har ett annat temperament. Till exempel kan den plötsliga uppkomsten av ångest förra veckor eller till och med månader - med en bebis som är starkare, den andra är mindre uttalad. Mötet med konstiga situationer och människor är en utlösare, en annan är separation av välbekanta personer. Sabines förhållande till sina föräldrar har blivit så intensivt att hon reagerar med rädsla när hon separeras. Om mamma eller pappa lämnar rummet känner hon sig osäker. När hennes föräldrar kommer tillbaka skiner hon över hela hennes ansikte. I dessa ögonblick behöver Sabine - ännu mer än vanligt - skydd och förståelse.

Hennes försiktiga beteende mot främlingar är också ett tecken på hängivenhet och förtroende för sina föräldrar. Därför kan mamma och pappa njuta av lugna stolthet de ögonblick när den lilla söker skydd mot dem. För den komfort och säkerhet som Sabine upplever genom henne, utgör grunden för barnets nyfikenhet och självförtroende när det gäller hans eller hennes miljö. Och efter några minuter på hennes mors arm vågar Sabine titta på den "konstiga" mormor och ... ler.

Tips för föräldrar

Det finns konkreta hjälpmedel som underlättar barnet och hans eller hennes miljö.

  • Få förståelse genom att berätta för vänner och släktingar om barnets barndomsfas.
  • Ta barnet och hans rädsla seriöst i stället för att slåss mot det.
  • Tvinga inte kontakter i främmande stunder. Förbättra något på avstånd och lugna barnet.
  • I en separation, till exempel när mamman arbetar eller föräldrarna går ut, blir barnet särskilt långsamt vant vid vårdgivaren.
  • Bryt ner rädslan för separation eller en främling med små spel. Peek-and-Go-spelet: göm ditt ansikte bakom en bit trasa och dra sedan bort den och gradvis öka tiden du spenderar gömmer. Viktigt: När du gömmer dig i ett annat rum, stäng aldrig dörren mellan dig själv och barnet. Att göra kontakt är en boll som du kan rulla tillbaka utan att komma närmare. Eller ge den "främling" en snygg leksak av barnet i handen, vilket väcker intresse för barnet.
Dela med vänner

Lämna din kommentar