Valori crescute ale ficatului

În afecțiunile hepatice celulele hepatice sunt deteriorate. Adesea, acest lucru este, de asemenea, evident în sânge: Ca semn de leziune sau tulpină, valorile ficatului sunt constant sau frecvent ridicate. Deși celulele hepatice dispar în cele din urmă într-un organ sănătos și sunt înlocuite cu celule noi, în cazul bolilor hepatice această moarte celulară poate deveni prea mult chiar și pentru un organ regenerator, cum ar fi ficatul. Dacă o boală hepatică durează mulți ani, poate provoca leziuni hepatice sau chiar ciroză. Funcțiile vitale, cum ar fi metabolismul, digestia și sistemul imunitar, sunt adesea sever limitate în boala hepatică cronică.

Valorile crescute ale ficatului nu trebuie subestimate

Milioane de germani suferă de boli hepatice fără nici o idee despre boala lor. Există o nevoie considerabilă de informare a populației cu privire la aceste relații, dar și cu mulți medici. Bolile hepatice nu sunt un fenomen al grupurilor marginale: pot să lovească pe oricine, chiar fără probleme cu alcoolul.

Valorile ridicate ale ficatului nu sunt deloc trivial, dar adesea o primă indicație a unei boli. Atunci când aceste niveluri sunt ridicate, ar trebui să excludem bolile virale, cum ar fi hepatita B și C, în plus față de alcool. Excesul de greutate, diabetul zaharat, supraîncărcarea cu fier, tulburările sistemului imunitar, medicamentele și toxinele la locul de muncă sunt, de asemenea, posibile cauze și ar trebui să fie îndoielnice în caz de îndoială.

Care sunt bolile?

Contrar opiniei populare, alcoolul este departe de cauza unică a bolii hepatice. Diferitele boli pot fi subdivizate după cum urmează:

  1. Viral Lebeerenztündung (hepatită virală)
  2. Bolile toxice
  3. Boli autoimune
  4. boli metabolice

1. Inflamație hepatică virală (hepatită virală)

Cele mai frecvente inflamații induse de virus sunt hepatitele A, B și C. Căile de infecție sunt adesea confundate.

  • Hepatita A este o boală de mișcare care este transmisă în principal de alimente contaminate și de infecții de frotiu. Pentru că întotdeauna vindecă singur, este considerată cea mai inofensivă formă de hepatită virală. Problema este cursul la vârstnici, bolnavii cronici și persoanele cu sisteme imunitare slabe.
  • Hepatita B este contagioasă și poate fi transmisă prin aproape toate fluidele corpului (sânge, saliva, lacrimi, secreții vaginale, spermă). Contactele sexuale, piercing-ul, tatuajele precum și contactul cu sângele infectat pot duce la contagiune. Un alt risc este transmiterea hepatitei B de la mamă la copil la naștere. La adulți, infecția acută cu virusul hepatitei B se vindecă în 95-98% din cazuri, astfel încât numai 2-5% dintre cazuri sunt cronice. La persoanele cu un sistem imunitar slab (de exemplu, sugari, vârstnici, bolnavi cronici), pe de altă parte, este mult mai probabil ca procesele cronice să se dezvolte.
  • Hepatita C este greu infecțioasă în utilizarea de zi cu zi. Riscul de infecție sexuală este destul de scăzut în contrast cu hepatita B. Riscul transmiterii depinde de comportamentul sexual. Infecția survine, de obicei, prin contact direct cu sângele, de exemplu, prin produse din sânge, leziuni, consumul intravenos de droguri, piercing, tatuaje, acuri de acupunctura și igiena slabă în timpul procedurilor medicale. Dacă vine vorba de infecție, hepatita C este netratată în aproximativ 50-80% din cazuri cronice. Terapia hepatitei C de astăzi are efecte secundare puternice și nu funcționează la fiecare pacient. Cu toate acestea, cu medicamente îmbunătățite, hepatita C devine tot mai mult o boală curabilă.

O hepatită A sau B poate fi, de asemenea, evitată prin vaccinare, hepatita C nu este.

2. Bolile toxice

Acestea includ bolile cauzate de alcool, intoxicații fungice, toxine de mediu și medicamente. Chiar și medicamentele de tip over-the-counter, cum ar fi analgezicele și suplimentele pe bază de plante, pot, în unele cazuri, să-și împovăreze ficatul.

3. Bolile autoimune

Boala hepatită autoimună sau boala biliară, cum ar fi PBC sau PSC, nu sunt - la fel ca bolile metabolice - decât contagioase. Sistemul imunitar al corpului se transformă aici datorită unui defect împotriva țesutului propriu al organismului, cum ar fi ficatul. O distrugere lentă a organelor poate fi rezultatul. De mult timp, astfel de boli nu erau cunoscute, dar sunt diagnosticate tot mai des.

4. Bolile metabolice

Acestea includ, în special, boala de depozitare a fierului sau a cuprului și deficiența de alfa-1-antitripsină, care se datorează unui defect genetic. "Steatohepatita non-alcoolică" (NASH), care afectează în primul rând supraponderali și diabetici, este diagnosticată din ce în ce mai mult. Spre deosebire de ficatul gras obișnuit (care în sine este doar o constatare, dar nu o boală), NASH este o boală gravă. Atât de diferite ca și cauzele și evoluția bolilor hepatice cronice sunt: ​​În consecințele pe termen lung, aceste boli sunt foarte similare.

Dacă ficatul este supraîncărcat de inflamație permanentă, apare moartea celulară. Ficatul bolnav este cicatricial și înrăutățit. Etapa finală se numește ciroză. Consecințele cirozei pot fi grave: burtă de apă (ascite), tulburări de performanță a creierului (encefalopatie hepatică), sângerări la nivelul venelor varicoase în stomac sau esofag (sângerări variceale), în cazuri foarte nefavorabile cancer hepatic (carcinom hepatocelular). Terapiile adecvate pot preveni adesea cu succes un astfel de curs cronic.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul