Oppdag appendisitt

Appendittbetennelse eller blindtarmbetennelse er en betennelse i tillegget (vedlegg vermiformis). Navneblødningen er vanlig, men ikke aktuelt, siden betennelsen faktisk er begrenset til vedlegget, som festes til begynnelsen av cecum.

Årsaker til blindtarmbetennelse

Tillegget henger som en orm på cecum (diameter ca 1 cm). På grunn av nærhet i munnområdet kan det lett føre til mekanisk lukning av fremmedlegemer (for eksempel kirsebærgraper, avføring, gamle arr og kink i vedheft).

Men selv med betennelse i resten av tarmen, med tonsillitt, influensa, meslinger eller scarlet feber, kan bakterier komme inn i vedlegget via blodet. Munnen lukkes da ved hevelse av vevet. Den resulterende sekresjonsbelastning og tilhørende akkumulering av bakterier fører til en voldsom reaksjon, da vedlegget ikke tjener som resten av tarmen fordøyelsen, men er et organ for infeksjonsforsvar.

Andre sykdommer med lignende symptomer inkluderer gastrointestinal influensa med diaré, betennelse i galleblæren i steinsykdom (biliær kolikk), Crohns sykdom og nyrekolikk.

Appendisitt: tegn og symptomer

Diagnosen av akutt blindtarmbetennelse er basert på medisinsk historie og fysisk undersøkelse. Det er et "klassisk" kurs, men mange variasjoner er mulige, spesielt hos barn og eldre pasienter. Selv for den erfarne undersøkeren er det svært vanskelig å oppdage appendisitt med sikkerhet. Symptomene utvikles innen 12 til 24 timer.

For det første er det smerter i navleområdet eller over. Disse flyttes om noen timer i høyre underliv. Smerter når du går kan lindres ved å løfte høyre ben. Det er også kvalme, som ofte er forbundet med oppkast. På det såkalte Mac Burney-punktet (mellom navle og iliac crest til høyre) er det tegn på lokal peritonitt med defensiv spenning, lokalisert trykk og tapping smerte.

Tarmlydene hørbar med stetoskopet er roligere enn normalt. I tillegg er det feber med en temperaturforskjell på mer enn 0, 8 ° C mellom aksel i armhulen og anusen. I den rektale undersøkelsen finner man ofte trykksmerter. Blodbildet viser også ofte tegn til betennelse. Barn kan oppleve diaré, høy feber, tap av appetitt og en tidlig forverring av deres generelle tilstand. Hos gamle pasienter kan symptomene være svakere, men kan være raskere.

Den ukompliserte blindtarmbetennelsen herdes etter operasjonen. I noen tilfeller kan det imidlertid føre til adhesjoner i ablasjonsstedet etter år, noe som da fører til mekanisk tarmobstruksjon.

Komplikasjoner av blindtarmbetennelse

Den viktigste komplikasjonen ved appendisitt er utbrudd av purulente sekresjoner fra vedlegget i frie bukhulen. I øyeblikket av gjennombrudd, kan pasienten føle lettelse ved å fjerne overbelastning, men smerten øker raskt igjen. Ved å spre bakteriene i magen, kan pasientens liv være sterkt truet. Etter et gjennombrudd er innkapsling og avgrensning ved adhesjon til maskeforkleet og omkringliggende tynntarmsløyfer også mulig (abscess).

Tilsvarende, lignende klager som blindtarmsbetennelse hos kvinner forårsaker betennelse i egglederørene, ovarie- eller peritoneal graviditet, stilt ovariecyst og smerte på tidspunktet for eggløsning. Derfor bør en gynekologisk sykdom hos kvinner utelukkes ved passende studier. Hos barn kan inflammatorisk hevelse av lymfeknuter i magen eller diafragmatisk lungebetennelse simulere appendisitt.

Behandling av blindtarmbetennelse

Eventuelle appendisitt-lignende funn der appendittitt ikke kan utelukkes etter flere timers observasjon, skal drives på. Konservativ behandling kan bli forsøkt i appendiceal abscess og subacute appendisitt. For pasienten betyr dette sengestil, næringsforsinkelse, antibiotikabehandling, laboratoriekontroll og gjentatte undersøkelser. Operasjonen der vedlegget fjernes (appendektomi) - gjøres ved å åpne bukveggen med et lite snitt på høyre underliv. I svært tykke pasienter eller uklar diagnose blir snittet større og langs midten av underlivet, da kirurgen da har en bedre oversikt.

Laparoskopisk appendektomi, som bruker optiske instrumenter, utføres vanligvis bare under planlagte prosedyrer fremfor nødsituasjoner. Dette kan være en tilfeldig appendektomi eller fjerning etter gjentatt mild betennelse ved det symptomfrie intervallet. For å være sikker på årsaken til betennelsen, er det fjerne tillegget alltid undersøkt histologisk.

Del med venner

Legg igjen din kommentar