Så leptin påvirker kroppsvekten

Leptin ble lenge ansett som bærer av håp i kampen mot fedme. Fordi hormonet klipper appetitten. Imidlertid har mange overvektige mennesker høye leptinnivåer i blodet. Finn ut mer om forholdet mellom leptin og vår kroppsvekt her.

Hva er leptin?

Leptin er et hormon som hovedsakelig produseres av kroppens fettceller. Det spiller en rolle i følelsen av sult og har derfor vært gjenstand for forskning i en stund.

Hormonet leptin er en naturlig appetittundertrykkende og produseres hovedsakelig av fettcellene (adipocytter). Men også i beinmarg, skjelettmuskulatur, mageslimhinne, brystceller og deler av hjernen, produseres leptin. Når fettcellene er godt fylt, sender de leptin ut og gir signalet "Vi er fulle!".

Den nøyaktige reguleringen av matinntak er fortsatt ikke fullt ut forstått. Selv under hvilke forhold leptin fører til en økning eller reduksjon i vekt er fortsatt uklart.

Effekten av leptin

Leptin utøver sin effekt via to forskjellige dokningssteder (reseptorer) i hypothalamus. Denne delen av diencephalon er et viktig kontrollsenter for det ufrivillige nervesystemet (vegetativt nervesystem) og produserer ulike hormoner.

Etter at den er koblet til en type reseptor, fører leptin til frigjøring av ytterligere appetittundertrykkende hormoner eller etter tilkobling med den andre type reseptorer til en inhibering av frigjøring av appetittstimulerende hormoner.

Til slutt, det senker vår appetitt. Gjennom denne mekanismen ses leptin som en antagonist av hormonet ghrelin, som fremmer følelsen av sult.

Metabolisme av leptin

Videre bør leptin være i direkte interaksjon med sukkerregulatorhormoninsulin. Det har blitt vist at leptin kan stimulere glukoseutnyttelse (sukkerutnyttelse) hos diabetespatienter, uavhengig av insulin.

Derfor anses leptin som et potensielt alternativ til insulinbehandling hos personer med diabetes mellitus type 1. Bivirkninger av insulin ville bli eliminert. Kliniske studier på dette emnet skal gi trygg innsikt (Leptin-behandling i insulin-mangel på type I-diabetes, MY Wang et al.).

I tillegg fører leptin til en blodtrykksøkning, en hjertefrekvensøkning og for å stimulere utviklingen av varme i cellene.

En annen effekt av et høyt leptinnivå i blodet bør være bremsen av trang til å bevege seg. Alle som har mange leptinhormoner i blodet, har derfor mindre lyst til å bevege seg.

Leptins rolle i å miste vekt

For en stund har leptin blitt ansett som en potensiell appetittundertrykkende ved behandling av fedme. Det har imidlertid vist seg at flertallet av overvektige pasienter har svært høye nivåer av hormonet i blodet.

Årsaken er sannsynligvis en leptinresistens, hvorved effekten av leptin på dets reseptorer er fraværende. Selv om leptinivået i blodet er høyt, føles hjernen ikke matt. I stedet fortsetter følelsen av sult og matinntaket fortsetter.

Noen forskere mener at leptinresistens er årsaken til fedme. De nøyaktige metabolske prosessene har imidlertid ikke blitt fullt ut undersøkt, og utviklingen av fedme er avhengig av mange faktorer, i henhold til gjeldende kunnskap.

Kosthold og leptin

Visse matvarer - spesielt veldig sukkerholdige og fete matvarer, som stekt og karamellisert mat - fordi betennelse i hjernen og leptin kan ikke virke. Det finnes for tiden ingen påvist bevis, men en årsak til leptinresistens ser ut til å være spiseoppførsel.

I tillegg til leptinresistens er det fortsatt genetiske sykdommer som kan føre til patologisk fedme. Ved å mutere gener som produserer proteiner for leptinveien, er deres funksjon forstyrret. Effekten ligner på leptinresistens - pasienter har forstyrret mat. Imidlertid er slike genetiske mangler sjelden årsaken til fedme.

Leptin som et stoff

Personer med medfødt fettcelledepning (lipodystrofi) foreskrives leptin fordi de ikke kan produsere det selv. Bare for denne indikasjonen, har legemidlet blitt godkjent i USA siden 2014, i Europa er godkjenningsprosessen fortsatt pågår.

Administrasjonen utføres av den behandlende legen som en injeksjon i det subkutane fettvevet. I form av kapsler, kule eller tabletter er preparatet ikke tilgjengelig.

Effekt mot fedme ikke bevist

På grunn av effektene som beskrives, blir leptin handlet som et mirakelvåpen mot fedme. Tanken er at å ta stoffet øker leptinnivået og øker fettforbrenningen.

Produsenten peker på at vekttap av leptin ikke er bevist. Det anbefales derfor sterkt å bruke et leptinpreparat uten forutgående konsultasjon med en spesialist i metabolske sykdommer (endokrinolog).

Bivirkninger av leptin

Hvis leptin administreres eksternt, kan det føre til alvorlige bivirkninger. Kroppen kan produsere antivenin (antistoffer) mot hormonet. Dette betyr at leptin produsert av fettcellene ikke lenger kan fungere - leptinnivåene faller til og med i stedet for å øke.

Videre er autoimmune reaksjoner på leveren og nyrene blitt beskrevet, noe som kan føre til svikt i disse organene når de utvikler seg.

Del med venner

Legg igjen din kommentar