Basalioma și Co: cancer de piele în creștere

Basaliom, spinaliom, melanom: acești termeni din dermatologie, doctrina bolilor de piele, va trebui să vă obișnuiți. Destul de străin, termenii pentru cancerele de piele diferite nu mai există între timp, dar creșterea rapidă a cancerului de piele în Germania va asigura în curând un grad ridicat de popularitate a bazaliomului și a co. În fiecare an, peste 100.000 de persoane din Germania suferă de unul dintre diferitele tipuri de cancer de piele - până la 10.000 de persoane mor anual în forma cea mai malignă, melanomul.

Dragostea soarelui, soarele rău?

Aceste forme de cancer apar, în principal, în zonele expuse la lumină ale corpului: Deci pe față, pe nas și urechi, pe chelie și pe buze, pe mâini și pe antebrațele. Inițial, bolile au afectat numai persoanele care erau în mod predominant în aer liber, cum ar fi lucrătorii rutieri, fermieri, ghiduri montane și marinari, astfel încât comportamentul schimbat de petrecere a timpului liber a dus la o creștere accentuată a numărului de boli în întreaga populație.

În orice caz, experții dau vina pe arsuri solare și alte fotografii pe piele, deși rezultatele studiilor individuale nu sunt întotdeauna concludente. Expansiunea constantă a găurii de ozon duce la o expunere naturală în expansiune a populației, la vizitarea solarii și la prelungirea perioadelor de plajă pentru a promova cancerul de piele.

Basaliomul ca cea mai comună formă de cancer de piele

Basaliomul (cancerul bazocelular) este cea mai comună formă de cancer de piele, cu aproximativ 80.000 de cazuri noi pe an. Cea mai frecventă tumoră a pielii exterioare, celulele bazale se infiltrează și rareori formează tumori secundare. Se consideră a fi ușor de tratat.

La mulți pacienți, carcinoamele bazocelulare nu se schimbă de-a lungul anilor sau numai minim, astfel încât acestea nu sunt adesea luate în serios sau chiar trecute cu vederea, deși acestea conduc la leziuni superficiale vizibile. În funcție de aspect, se disting diferite tipuri de celule bazale, care nu provoacă nici o durere.

Cu toate acestea, bazaliomii sunt problematici deoarece, de exemplu, pot ocupa o suprafață mare în zona feței, care poate provoca atât probleme cosmetice, cât și probleme medicale în timpul îndepărtării. În plus, unele forme de tip basaliomformen, care sunt superficial nerecunoscute. Basalizele sunt deosebit de frecvente pe pleoape și pot provoca leziuni oculare și nervilor optici. Tipic de bazaliom pe ochi este pierderea genelor.

Diagnosticul unui basaliom

Bărbații și femeile sunt afectate în mod egal de basaliom. De regulă, oamenii sunt bolnavi de la vârsta de 60 de ani, dar cu o istorie familială adecvată, chiar și tinerii cu vârsta peste 30 de ani pot suferi de un carcinom bazocelular.

Basalioamele au în general culoarea pielii normale. Dar ele pot apărea, de asemenea, maroniu până la maroniu negru, ceea ce poate duce la confuzie cu melanomul, astfel încât cancerul de piele neagră. Aceasta se numește bazaliom pigmentat.

Dermatologul este de obicei capabil să facă diagnosticul "basaliom" din cauza modificărilor tipice ale pielii în timpul examinării. Pentru a asigura diagnosticul, o mostră de țesut este de obicei examinată histologic. Dar chiar si pacientii cu rani slab vindecatoare ar trebui sa consulte un dermatolog pentru a exclude un carcinom bazocelular. Basaliomas pot fi îndepărtate chirurgical, precum și iradiate cu rezultate bune.

Tratament: terapie fotodinamică

Alegerea terapiei depinde de localizarea și dimensiunea celulei bazale, precum și de starea generală a pacientului. Chimioterapia nu este în discuție pentru tratament.

De ceva timp, o noua abordare terapeutica a facut speranta pacientilor cu basaliom: terapie fotodinamica cu o crema sensibila a pielii si o lumina rosie rece. Ceea ce pare complicat din punct de vedere științific este ușor pentru pacienți. Crema este aplicată cu o grosime de un milimetru după îndepărtarea crustelor tumorale timp de trei ore. Ulterior, fața este iradiată cu o așa-numită lumină roșie rece pentru maximum 10 minute.

În celulele canceroase, radicalii de oxigen liber formează printr-o reacție chimică care ucide celulele. Ocazional, aceasta poate duce la o erupție cutanată sau la o ușoară senzație de arsură. Tratamentul se efectuează în două sesiuni la fiecare șapte zile. Chiar și cu o anumită variantă a biomului spinal, acest tratament sa dovedit el însuși.

Spinaliomul - cancer de celule spinoase

Spinaliomul, cancerul de celule spinoase, ca și carcinomul bazocelular, aparține așa-numitului cancer de piele "strălucitor". Acest nume este destinat să distingă aceste tipuri de cancer de cancerul de piele "negru", melanomul malign.

Cu aproximativ 20.000 de cazuri noi pe an, este mult mai puțin frecvent decât carcinomul bazocelular, dar poate fi mult mai periculos. Stratul de celule spinoase (stratul spinosum) este, privit din interior spre exterior, cel de-al doilea dintre cele cinci straturi ale epidermei, adică epiderma. Din stratul spinosum se face denumirea "Spinaliom".

Apariția spinaliomului

Dezvoltarea creșterii maligne este cauzată de modificări genetice și de leziuni cronice ale pielii. Datorită poziției sale superficiale, spinaliomul ar putea fi observat teoretic devreme.

Tranziția de la pre-deteriorarea cronică la cancer, cu toate acestea, trece adesea neobservată. Tumora inițial arata ca un nod mortală care sânge ușor, dar nu provoacă durere. Mai târziu, nodul se transformă apoi într-un ulcer. Ea se dezvoltă adesea pe buza inferioară, în mucoasa orală sau în zona genitală și poate provoca atât metastaze noduli limfatici, cât și metastaze îndepărtate.

Diagnostic și tratament

Ca și în cazul carcinomului bazocelular, diagnosticul de biomul spinal poate fi adesea realizat datorită modificărilor tipice ale pielii.

După o examinare histologică, tumoarea este în general eliminată cât mai curând posibil și îndepărtată chirurgical radical. Acest lucru se aplică și în cazul ganglionilor limfatici suspecte. Dacă intervenția chirurgicală nu este posibilă, pacientul va fi tratat cu o combinație de radiații și chimioterapie.

Melanomul: cancer de piele neagră

Melanomul, denumit și cancerul de piele neagră, se datorează, în 90% din cazuri, efectelor razelor UV. În special, deoarece melanomul se dezvoltă adesea după mulți ani din petele hepatice, este esențială o investigație anuală a pacienților cu risc crescut. Acestea includ copiii cu picior drept, cu pistrui, care petrec mult timp la soare și ale căror familii au pete hepatice.

Deși protecția solară protejează împotriva arsurilor solare, crema nu oferă protecție împotriva petelor hepatice. Potrivit studiilor efectuate la Universitatea Tübingen, sa constatat că îmbrăcămintea cu mâneci lungi este cel mai bine folosită ca o protecție a luminii împotriva soarelui.

Verificați regulat petele hepatice

Potrivit experților, campaniile educaționale din ultimii ani s-au dovedit a fi de succes. Motivația crescută a cetățenilor germani de a-și examina pielea pentru semne hepatice suspecte nu este în contradicție cu numărul tot mai mare de cazuri. Ajutorul german de cancer recomandă o singură dată o lună pentru a verifica leziunile anormale ale pielii, în special tipurile de piele blânde, blond sau roșiatice.

Cel puțin o dată pe an, un dermatolog ar trebui să ia o privire asupra petelor hepatice și a altor modificări ale pielii. El poate recunoaște simptomele de piele evidente și poate efectua un tratament consistent și observație.

Regula ABCD

Este deosebit de utilă așa-numita regulă ABCD. Urmând criteriile de asimetrie (A), marginea / marginea (B), culoarea / culoarea (C) și diametrul (D), sunt evaluate punctele hepatice:

  • R: Melanoamele precoce au adesea o formă asimetrică, așa că aspectul asimetriei este un semn de avertizare timpurie a melanomului.
  • B: Cu margini zimțate sau înclinate, multe melanoame timpurii sunt proeminente, astfel încât atenția specială este acordată marginilor în timpul unui examen. De multe ori dermatologul folosește de asemenea o lupă pentru a ajuta.
  • C: Culoarea albastru închis, adesea negru (culoare), conferă melanomului numele. Petele pe piele, care brusc devin mult mai întunecate, sunt, prin urmare, considerate deosebit de suspecte.
  • D: Leziunile cutanate care cresc foarte repede și au un diametru mai mare de 2 mm trebuie verificate întotdeauna.

În clinică, aceste criterii sunt adesea adăugate la un alt punct. Cu atenția E se acordă măreția leziunii pielii.

Toate cele patru criterii sunt atribuite unui scor între zero și opt. Din suma, se calculează o valoare care, pentru o valoare de peste 4, 75, face ca un melanom să fie foarte probabil. În acest caz, tumoarea este imediat îndepărtată radical și pe scară largă.

Prognoza proastă în melanom

Prognosticul pentru pacienții cu melanom este bun numai în stadiile incipiente de dezvoltare. Melanoamele sunt extrem de maligne și pot metastaze foarte rapid.

În plus față de metodele convenționale de tratament, posibile vaccinări, tratamentul metastazelor superficiale ale pielii cu ajutorul unei creme aplicate pe piele și care determină moartea celulelor în celulele melanomului, ajung în prim plan. Cu toate acestea, nici o abordare de cercetare nu a adus încă un progres decisiv.

Prin urmare, dermatologii recomandă în continuare evitarea arsurilor solare și expunerea lungă la soare neprotejată. Îmbrăcămintea cu mâneci lungi, îmbrăcămintea și ochelarii sunt la fel de mult ca parte a protecției ca și aplicarea în timp util a unui agent de protecție solară cu un factor adecvat de protecție solară. Vizitarea solariului crește doar riscul de apariție a cancerului de piele și nu îmbunătățește fotosensibilitatea pielii.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul