Allergi og psyke

Jeg kan ikke gøre det, jeg er allergisk over for det. Ikke sjældent falder en sådan sætning i hverdagen sammen. Hvad er bag det? Er der nogen allergiske reaktioner sådan. F.eks. Åndenød, hudrødhed eller slimhindebetændelse hos medmennesker? Er den globale stigning i allergier muligvis forbundet med stigningen i psykisk sygdom? Professor Rainer Richter, afdeling for børne- og ungdomspsykiatri på Eppendorf Universitetshospital: "Allergiske reaktioner overfor mennesker er sjældne og har lidt at gøre med en personlig modvilje, mens det er meget sandsynligt, at eksisterende allergiske sygdomme udløses, forværres eller forværres af psykologiske faktorer kan opretholdes. "

Allergi til partneren

Selv før tyske skilsmisse domstole var der tilfælde, hvor kvinder rapporterede en allergi til manden som en grund til adskillelse. Garanteret gælder for en bagerfamilie, der straks fik vejrtrækningsproblemer, da manden gav hende et velkomment kys efter arbejde derhjemme.

Men skyldige var ikke manden i sand forstand, men melet støv med bagende enzymer i hans hår. Hans kone havde gennem årene udviklet en allergi overfor disse enzymer. Et kys i hilsen og enzymerne havde allerede nået åndedrætssystemet via slimhinderne. Den foregående tur under brusebadet ville nemt have afhjulpet og spart vej til skilsmisse dommeren. Før du klassificerer en partner som "allergen", skal du hurtigt besøge en specialist inden for allergologi.

Allergiske reaktioner under køn

En omhyggelig afklaring af de virkelige årsager gælder især for allergiske reaktioner under sex. Den meget omtalte klassiske allergi hos kvinder til sædceller hos deres partner er yderst sjælden. Som ægte sædintolerans er kun ca. 50 individuelle tilfælde blevet offentliggjort. Signifikant mere almindeligt i de sædvanlige væske kendte allergener såsom penicillin eller kostholdige komponenter, sådan. B. fra nødder eller cola kan detekteres.

De fleste kvinder med allergiske reaktioner på sædets indholdsstoffer er mellem 20 og 30 år gamle. Professor Johannes Ring, formand for det tyske samfund for allergi og klinisk immunologi: "Omkring 40 procent af hypersensitivitetsreaktionerne for sæd forekommer efter det første samleje, og mere end halvdelen af ​​de ramte kvinder har også andre allergiske symptomer som høfeber, atopisk dermatitis eller astma." Meget hyppigere skjult bag en antaget allergi for sæd inden sprøjtning af sprayede parfumer, sæbeprodukter eller smøremidler med allergifremkaldende ingredienser.

Enhver, der lider af allergiske reaktioner, mens hun har sex med en partner, skal først og fremmest også tænke på kendte allergener. Hvem z. B. lider af en Hausstaubmilben- eller dyrehårallergi bør tage højde for denne mulighed med nye partnere i deres lejlighed. Dem, der reagerer på græs pollen eller skimmelsporer bør ikke vælge en høstak for deres kærlighed.

Ikke ualmindeligt er den såkaldte latexallergi. Kondomer, men også den latexholdige modefabrik Ficus benjamina i sammenhæng med et soveværelse kan føre til allergiske reaktioner. Prof. Ring: "Allergiske reaktioner under køn har normalt en kendt årsag, og den berørte person skal have problemet diagnosticeret straks med den erfarne allergiker." I de fleste tilfælde kan det hjælpes meget hurtigt. " Under alle omstændigheder er der ingen grund til panik hos ramte allergikere, men der er behov for afklaring og afklaring.

Allergi og sex hos unge

Dette gælder også for allergi-syge unge. Allergier blandt unge er steget betydeligt i de seneste år. Forældre bør tale med de allergisk plagede teenagere om sex og allergi, når problemer mistænkes. Men man bør handle meget følsomt, fordi de unge i kærlighed kan reagere sensitivt, hvis man kun taler om teoretiske risici, uden at der indtil videre er opnået en passende oplevelse.

Det ville imidlertid være værre, hvis allergi-syge teenagere følte sig bange og isolerede. Besøget hos en allergiker, muligvis ved hjælp af en psykolog, anbefales så stærkt at afklare de problemer, der opstår.

Mentale faktorer og allergi

Den tilsyneladende sammenhæng mellem den samtidige stigning i allergier og psykiske sygdomme i den vestlige verden er ifølge den overvældende ekspertudtalelse et tilfældigt statistisk produkt. Det kan sammenlignes med den samtidige tilbagegang i storkpopulationer og antallet af babyer i forskellige lande: statistisk signifikant, men uden årsagssammenhæng. Indtil videre er der ingen konklusioner om, at psykisk sygdom udløser allergier.

På den anden side er der tydelige tegn på, at allergiske reaktioner forårsagede mere ubehag, når personen oplever psykiske problemer på samme tid. Prof. Richter: "Allergiske patienter reagerede så stærkere mod høfeber, hvis de blev konfronteret med konflikter i løbet af Pollen-æraen." Forløbet af sygdommen ved atopisk dermatitis kan forværres af subjektive stressfaktorer som social stress eller negative reaktioner fra andre. Derudover er det blevet fundet i større prøver, at i mere end halvdelen af ​​tilfældene blev astmaangreb udløst ikke kun af allergener eller fysiske stimuli, men af ​​følelsesmæssige faktorer.

Indvirkning på livskvaliteten

Ifølge nuværende viden er forekomsten af ​​allergiske og astmatiske klager favoriseret eller forværret af mentale faktorer. Hertil kommer, at allergisygdommen selv kan føre til psykiske problemer. Ud over tilstrækkelig behandling anses kun 10 procent af allergikere i Tyskland for at være optimalt plejet, idet de lægger vægt på psykosociale konsekvenser af allergiske sygdomme i centrum af lægehjælp.

Effekten af ​​allergier på partnerforhold, familie, fritid, skole og arbejde, om livskvaliteten som helhed, skal endelig tages alvorligt. Ellers er der en gensidigt forstærkende effekt af allergiske og psykologiske faktorer i denne udbredte sygdom: en ond cirkel.

Del med venner

Forlad din kommentar