Allergi - den nya utbredda sjukdomen

I Tyskland lider ungefär en fjärdedel av en allergi - ungefär hälften av hösnuva. Allergier har blivit en vanlig sjukdom och allt oftare påverkar det ungdomar och barn. Fler och fler människor blir alltmer känsliga för mer ofarliga ämnen, till vanliga saker i vardagen och miljön, som pollen, husdamm, husdjursdrift, solen, mat eller kemikalier. Varför är immunsystemet överkänsligt mot vissa ämnen och vad kan någon göra för att skydda sig?

Vad är en allergi?

Allergi är den förvärvade överkänsligheten (överkänsligheten) av kroppen till substanser i vardagsrummet. De allergiska reaktionerna är i grunden vanliga immunsvar, men de är missgynnade.

Immunsystemet kan då inte längre skilja mellan skadliga och ofarliga ämnen och producerar också för många antikroppar, vilket leder till en överdriven allergisk reaktion. Försvarssystemet skadar egen kropp. Varje ny kontakt med allergenet (allergiframkallande substans) sätter denna reaktion på gång igen.

Försvarsprocesserna

För att hantera oönskade och potentiellt farliga inkräktare som virus eller bakterier har kroppen olika försvarsstrategier. En av dem är att fånga invaderarna (= antigener) med antikroppar och sedan göra dem ofarliga.

  • Antikroppar är proteinkroppar i blodet, som kroppen justerar exakt till det specifika antigenet. Vid en allergisk reaktion kallas antigenet också allergen. Under den första kontakten produceras antikropparna först - annars inträffar ingenting. Attackers och försvarare (immunsystemet) måste lära känna varandra, så att säga.
  • Vid den andra kontakten rullar en våldsam försvarsvåg upp. Antikropparna cirkulerar inte bara i blodet, de migrerar också in i vävnaderna. I lymfsystemet, i näss- och munslimhinnan i andningsorganen och i tarmen möter de en annan typ av försvarsceller, mastcellerna. Dessa innehåller många granuler, i vilka messenger substanser såsom histamin lagras. På deras yta bär de bindningsställen för antikroppar (receptorer). Upp till 100 000 antikroppar kan rymma på en enda mastcell. En antikropp ser ut som en Ypsilon. Han har ett ben och två armar. Benet binds till en mastcell, armarna fångar inkräktare (= antigener) och håller dem tätt. När två antikroppar fångar en och samma inkräktare, så att den hänger mellan de båda antikropparna som en bro, frigör mastcellen de substanser som lagras i granulerna.
  • Dessa budbärare är ganska aggressiva. Om de kommer från mastcellerna till den omgivande vävnaden, orsakar de små inflammationer där. Dessutom expanderar blodkärlen. Beroende på var denna process pågår kommer det till en rad olika klagomål: klåda, nysningar, rinnande näsa, brinnande, vattna ögon, hudreaktioner etc.
Dela med vänner

Lämna din kommentar