Akupressur og shiatsu

Acupressure og Shiatsu er to relativt lignende former for trykmassage, der kommer fra traditionel kinesisk medicin (TCM) og japansk medicin. Acupressure beskriver den kinesiske form for trykmassage, Shiatsu den japanske variant. I mellemtiden bliver massageformer i Tyskland stadig mere populære. Ved at lægge pres på akupressurpunkterne på meridianerne lindres klager som hovedpine eller kvalme. Ud fra konceptet med konventionel medicin er effektiviteten af ​​akupressur og shiatsu imidlertid ikke blevet bevist.

Grundlæggende antagelser om akupressur og shiatsu

Akupressur og shiatsu, som akupunktur, er baseret på antagelsen om, at mennesket kun er sund, når hans livsenergi - qi - kan strømme uforstyrret. For dette skal de to energikoncepter Yin og Yang være i harmoni. Men disse kan forstyrres af forskellige faktorer - såsom en usund kost, for lidt motion, en sygdom eller ukontrollerede følelser.

For at forene energikonceptene skal denne forstyrrelse afhjælpes. For dette bliver de tilsvarende punkter på de tolv meridianer massivt masseret. Akupressurpunkterne er stort set de samme som akupunktur, men ikke alle punkter er velegnede til trykbehandling. Ud over nålepunktur og tryk kan punkterne også stimuleres ved varme (moxibustion).

Masse af trykpunkter

Med akupressur og shiatsu udøves trykket under massage primært med fingerspidserne og tommelfingrene. Palmerne og albuerne kan dog også bruges. Massage terapeuten bruger hovedsagelig sin kropsvægt og mindre hans muskelstyrke til at udøve tryk under massage.

Afhængigt af den ønskede effekt er det muligt at massere cirkulært rundt om det respektive punkt eller at udøve kraftigt tryk på det. Selv om dette skulle være afslappende, kan det nogle gange være smertefuldt. I Shiatsu, i modsætning til akupressur, stimuleres ikke kun individuelle punkter, men behandles mere omfattende langs meridianerne.

Anvendelsesområder for akupressur og shiatsu

Acupressure og Shiatsu bruges ofte uden fysiske klager. De bruges primært til at opretholde et godt helbred.

Derudover kan de også bruges til visse funktionsforstyrrelser, der ikke er forbundet med håndgribelige forandringer i kroppen. Disse omfatter blandt andet

  • dårlig fordøjelse
  • kredsløbsproblemer
  • Fælles- og muskelklager
  • stressrelaterede søvnforstyrrelser
  • Respiratoriske sygdomme

Ligeledes kan akupressur og shiatsu hjælpe med at lindre smerter. Du er specielt ofte brugt til hovedpine eller migræne. Desuden er de to trykmassagemetoder også anbefalet til tandpine, rygsmerter, ledsmerter og kvalme.

Bivirkninger af akupressur og shiatsu

Det er vigtigt, at akupressur og shiatsu kun anvendes til behandling af funktionsforstyrrelser. Hvis knogler, muskler eller organer allerede er beskadigede, virker teknikkerne normalt ikke længere. Der er endda faren her for at øge skaden yderligere. Derfor bør massage teknikker ikke anvendes på syge eller betændte dele af kroppen.

For patienter med alvorlige sygdomme i hjerte-kar-systemet er trykmasseteknikkerne heller ikke egnede, da de eksisterende symptomer efter massagen muligvis kan forværres i kort tid. Under graviditet må du ikke massere punkter i forbindelse med maven.

Selvbehandling mulig

Akupressur og Shiatsu kan selv administreres, i modsætning til akupunktur. Selv for lege er der ingen farer som følge af pres på smerter i muskler eller sener. Imidlertid må der ikke udøves pres på syge eller betændte områder.

Følgende er et lille overblik over, hvordan du kan lindre almindelige lidelser som hovedpine, træthed og løbende næse med trykmassage. Placer kun en finger på det respektive punkt, og tryk derefter på, tryk eller cirkel. Når du cirkler, skal du huske på, at uret cirkler vil dæmpe funktionen, mens modsaturs cirkler vil have en aktiverende effekt.

  • Hovedpine: Masser let trykpunkterne på højre og venstre side af templet. Ved at stimulere trykpunkterne, bliver det svigtende hovedpine lettet.
  • I tilfælde af forkølelse: For at få næsen lidt friere i tilfælde af løbende næse, masser næsen, næseborene og deres nedre kant. Massageen skal tage cirka 30 sekunder og kan gentages flere gange om dagen.
  • Træthed: Når det er træt, hjælper det med at lægge pres på et punkt midt i nakken. Bare 15 sekunder er nok til at få dig til at føle dig friskere igen. Det hjælper også til at stimulere akupressurpunkterne til højre og venstre for næsens rod med cirkulære bevægelser.
Del med venner

Forlad din kommentar