Actinic cheratosis - urme periculoase ale soarelui

În spatele termenului greoi "keratoza actinică" este o etapă incipientă a cancerului de piele strălucitoare, originea căreia este, în multe cazuri, datorată radiației UV. Modificările cutanate înțepăcioase, formate în special pe suprafețele expuse la soare ale pielii.

Pentru a preveni dezvoltarea unei tumori avansate de piele, terapia timpurie a keratozelor actinice este importantă. Sunt posibile diferite metode de tratament chirurgical, fizic și chimic. În orice caz, pentru vindecarea keratozelor actinice, protecția UV consistentă este esențială.

Ce înseamnă keratoza actinică?

Actinic keratosis (greaca "aktis" pentru raze) inseamna "radiatii induse de tulburare de keratinizare". Termenii keratoză ușoară și keratoză solară sunt folosiți sinonim.

A nu se confunda este keratoza actinică cu termenul de "keratoză seboreică" (varicela), care se referă la o tumoare benigna și inofensivă a pielii.

Definiție: Ce este o cheratoză actinică?

O keratoză actinică este stadiul inițial al cancerului de piele albă (carcinomul cu celule scuamoase, spinaliomul), care este limitat la epidermă (carcinomul in situ) și spre deosebire de un carcinom cu celule scuamoase (invazive) nu pătrunde în straturile de piele mai adânci.

Prin urmare, termenul bine cunoscut "precanceroza actinică" nu este clar. Deoarece, prin definiție, leziunile precanceroase sunt o leziune a pielii care are un risc crescut de degenerare și, prin urmare, este doar un precursor al cancerului.

Factori de risc: cine primește cheratoză actinică?

Pentru dezvoltarea keratozelor actinice, distrugerea cronică ușoară a pielii prin iradierea soarelui frecventă și intensă este principalul factor de risc. Depinde mai puțin de numărul de arsuri, dar mai degrabă de radiația UV cumulată. Astfel, riscul de keratoză actinică crește odată cu vârsta.

Sunt afectați în mod special bărbații cu un tip de piele ușoară. Alți factori de risc includ imunosupresia cronică - cum ar fi după transplantul de organe - și infecția cu anumite papilomavirusuri umane (HPV).

Aspect și simptome: Cum să recunoști o cheratoză actinică?

În mod tipic, keratoza actinică este caracterizată de pete grosiere, scalate sau plăci plate de circa 5 mm până la un centimetru în diametru, care se pot colora într-o leziune cutanată laminară. Culoarea poate varia de la culoarea pielii peste roșu până la galben-maroniu.

Ocazional pot apărea alte simptome precum mâncărime, arsuri și durere la atingere. Zonele afectate ale pielii sunt în special "terasele solare", cum ar fi nasul, fruntea, obrajii, auriculele, scalpul fără păr și brațele. La buză, boala se numește cheilită actinică.

Histologia asigură diagnosticarea

Dacă se suspectează cheratoza actinică, întregul corp este examinat de obicei pentru leziuni ale pielii, de obicei cu ajutorul unui microscop cu lumină reflectată. Keratoza actinică poate fi divizată în trei grade de severitate (Olsen):

 • Gradul 1 (blând): patch-uri individuale roșcate în dimensiuni milimetrice, mai palpabile decât cele vizibile
 • Gradul 2 (avansat): plăci albifieri cornificate și înălțate, clar palpabile și vizibile
 • Gradul 3 (severă): creșteri groase și grosiere ale pielii

Cinci subgrupuri de keratoză actinică

În cazuri neclare, trebuie luată o mostră de țesut (biopsie) pentru a exclude un instinct de spinare avansat. Pe baza histologiei (structura țesutului microscopic), se pot distinge cinci subgrupe diferite de keratoză actinică:

 • keratoza actinică hipertrofică
 • keratoza actinică atrofică
 • boala keratozei actinice
 • keratoza actinică acantholitică
 • pigmentată cheratoză actinică

Cum este tratată cheratoza actinică?

Pentru tratamentul keratozelor actinice, există numeroase metode de tratament. Decizia de tratament trebuie făcută individual pentru fiecare pacient și depinde de diferiți factori cum ar fi numărul și dimensiunea zonei afectate a pielii, condițiile preexistente și dorințele și ideile personale ale pacientului.

Orientarea internațională recomandă clasificarea pacienților în patru subgrupe pentru tratamentul keratozelor actinice:

 1. Pacienți cu maxim cinci leziuni definibile într-o regiune a corpului
 2. Pacienții cu cel puțin șase leziuni definibile într-o regiune a corpului (cheratoză actinică multiplă)
 3. Pacienții cu cel puțin șase leziuni cutanate într-o regiune a corpului și o zonă de piele învecinată cu leziuni cronice UV și keratinizare (cancer de câmp)
 4. Pacienții cu imunodeficiență suplimentară (imunosupresie datorată medicamentelor sau bolilor)

Tratamentul cu cheratoză actinică

Diferitele opțiuni de tratament cu avantaje și dezavantaje sunt prezentate mai jos. Cu toate acestea, nu toate tratamentele de keratoză actinică sunt prestații în numerar - verificați cel mai bine cu compania dvs. de asigurări de sănătate ce costuri sunt acoperite.

 • operație
 • îngheþe
 • tratamentul cu laser
 • terapia fotodinamică
 • tratamentul chimic

Chirurgie pentru modificări individuale ale pielii

Dacă numai zonele individuale ale pielii sunt afectate de cheratoză actinică, ele pot fi îndepărtate cu ajutorul unui bisturiu (excizie la bărbierit) sau unei linguri ascuțite (chiuretaj).

Ulterior, țesutul îndepărtat este examinat histologic - această metodă de tratament, prin urmare, servește și pentru a exclude un carcinom cu celule scuamoase invazive.

Dezavantajul sunt riscurile obișnuite ale intervenției chirurgicale, cum ar fi infecția ranilor și cicatrizarea.

Icing: tratarea cu azot

Înghețarea cu azot lichid (crioterapia) este o alternativă eficientă la tratamentul chirurgical al cheratozelor actinice unice. Nu este necesară anestezie locală, dar procedura poate fi dureroasă.

Reacțiile adverse posibile includ iritarea pielii până la formarea de blistere și decolorarea permanentă a zonei tratate a pielii, deoarece glazura poate distruge celulele care formează pigmenți.

În plus, nu este posibilă examinarea histologică - de aceea, tratamentul nu este adecvat dacă există suspiciune de tumoare cutanată invazivă.

Riscul de infectare în timpul tratamentului cu laser

Tratamentul cu laser este potrivit atât pentru cheratoza actinică, cât și pentru cei cu cancer de câmp.

Avantajul este ca pielea să poată fi îndepărtată pe o arie largă, astfel încât să poată fi detectate chiar și modificările de timpuriu ale pielii care nu sunt încă vizibile (terapie direcționată către câmp). Cu toate acestea, examinarea histologică nu este posibilă.

Cu toate acestea, terapia cu laser poate fi dureroasă și, de asemenea, prezintă riscul de cicatrizare și de decolorare a pielii.

În plus, riscul de infecție este crescut datorită zonei mari de vindecare, motiv pentru care terapia cu laser nu este recomandată la pacienții cu sisteme imunitare slăbite.

Terapia fotodinamică pentru cheratozele actinice multiple

În terapia fotodinamică, zonele afectate ale pielii sunt pre-tratate cu acid 5-aminolevulinic sau 5-amino-4-oxopentanoat de metil sub formă de unguent sau plasture. Medicamentele sunt absorbite de celulele tumorale mult mai mult decât celulele normale ale pielii și duc la creșterea sensibilității la lumină a unei anumite lungimi de undă.

După un timp de contact de aproximativ patru ore, pielea este iradiată cu o sursă de lumină specială, ceea ce duce la distrugerea țesutului afectat. Acest lucru poate provoca durere, arsuri și iritarea pielii.

Tratamentul este adecvat în special pentru pielea afectată de suprafață. Riscul de recidivă și riscul de decolorare a pielii trebuie să fie mai scăzute decât în ​​cazul altor terapii.

Tratamentul chimic cu unguente și soluții

În plus față de metodele de tratament descrise, există numeroși agenți chimici sub diferite forme pentru tratamentul topic al keratozelor actinice.

Preparatele pot fi folosite de obicei la domiciliu de către pacient, dar durata tratamentului este, de obicei, de câteva săptămâni până la câteva luni. Am compilat o privire de ansamblu asupra celor mai importante ingrediente active pentru tine:

 • Diclofenac în gel de acid hialuronic (Solaraze®): Se spune că ingredientul activ diclofenac inhibă proliferarea celulelor canceroase și este deosebit de potrivit pentru față datorită efectelor secundare scăzute. Cu toate acestea, tratamentul durează cel puțin două până la trei luni.
 • 5-fluorouracil: ingredientul activ este unul dintre agenții citostatici și inhibă diviziunea celulară. Timpul de tratament este de câteva săptămâni - în timpul căruia uneori se poate ajunge la o iritație destul de puternică a pielii. Cercatozele actinice individuale pot fi tratate alternativ cu doze mai mici de 5-fluorouracil în asociere cu acid salicilic, ceea ce poate reduce reacțiile adverse.
 • Ingenol mebutate: ingredientul activ din plante este extras din euphorbia milkweed și este potrivit pentru tratarea unor zone mai mici ale pielii. Un avantaj este durata scurtă de două până la trei zile consecutive. Reacția inflamatorie care apare frecvent la nivelul pielii tratate încetează de obicei fără cicatrici în decurs de două până la patru săptămâni.
 • Imiquimod (Aldara®, Zyclara®): Imiquimod este un așa-numit imunomodulator, care este de asemenea utilizat pentru a trata carcinomul bazocelular (bazaliom) și împotriva verucii genitale. Substanța activă stimulează apărarea imună în zona pielii tratate, ceea ce duce la o reacție inflamatorie care poate distruge celulele tumorale.

Prognoză: Cât de periculoasă este keratoza actinică?

Actinic keratosis diferă de forma avansată de cancer prin faptul că nu penetrează straturile mai adânci ale pielii și, prin urmare, nu se poate împrăștia (metastaze).

Riscul de a dezvolta o instabilitate spinării avansată în decurs de zece ani este de aproximativ zece la sută pentru cheratozele actinice multiple și până la 20% pentru cancerul de câmp.

Împiedicați de protecție solară

Rata de recădere după tratament este dată de 10 până la 50% în funcție de tipul de terapie. Prin protecția consistentă a soarelui, totuși, riscul de recidivă și apariția unor noi keratozuri actinice pot fi reduse semnificativ.

Pacienții cu keratoză actinică ar trebui să evite, prin urmare, soarele de la miezul zilei și să acorde mai multă atenție protecției adecvate împotriva soarelui: pentru expunerea la soare, se recomandă protecția UV, ochelarii de soare, capul și protecția solară cu SPF 30 sau mai mare.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul