Actinisk keratose - farlige spor av solen

Bak den tunge termen "aktinisk keratose" er et tidlig stadium av lyse hudkreft, hvor opprinnelsen i mange tilfeller skyldes UV-stråling. Grove, flakete hudendringer dannes spesielt på solbeskyttede områder av huden.

For å forhindre utvikling av en avansert hudtumor er tidlig behandling av aktinisk keratose viktig. Ulike kirurgiske, fysiske og kjemiske behandlingsmetoder er mulige. I alle fall, for helbredelse av aktinisk keratose er konsekvent UV-beskyttelse avgjørende.

Hva betyr aktinisk keratose?

Actinisk keratose (gresk "aktis" for stråling) betyr "strålingsinducert keratiniseringsforstyrrelse". Begrepet lys keratose og solkeratose brukes synonymt.

Ikke forvirret er actinisk keratose med begrepet "seborrheic keratosis" (aldersvorte), som refererer til en godartet og ufarlig hudtumor.

Definisjon: Hva er en aktinisk keratose?

En actinisk keratose er den første fasen av hvit hudkreft (skivekjertelkarcinom, spinalioma), som er begrenset til epidermis (karsinom in situ) og i motsetning til et avansert (invasivt) skivekjertelkarcinom trenger ikke inn i de dypere hudlagene.

Det velkjente uttrykket "aktinisk precancerose" er derfor ikke helt klart. Fordi, per definisjon, er precancerøse lesjoner en hudlidelse som har økt risiko for degenerasjon og er derfor bare en forløper for kreft.

Risikofaktorer: hvem får aktinisk keratose?

For utvikling av aktinisk keratose er kronisk lysskader av huden ved hyppig og intensiv solstråling den viktigste risikofaktoren. Det avhenger mindre av antall solbrentheter, men heller på den kumulative UV-strålingen. Dermed øker risikoen for aktinisk keratose med alderen.

Spesielt påvirket er menn med en lett hudtype. Andre risikofaktorer inkluderer kronisk immunosuppresjon - som etter organtransplantasjon - og infeksjon med visse humane papillomavirus (HPV).

Utseende og symptomer: Hvordan gjenkjenne en actinisk keratose?

Vanligvis karakteriseres aktinisk keratose av grove, skjellete flekker eller flate plaketter på omtrent fem millimeter til en centimeter i diameter, som kan samle seg i en laminær kutan lesjon. Fargen kan variere fra hudfarge over rødlig til gulbrun.

Noen ganger kan andre symptomer som kløe, brennende og smerte ved berøring forekomme. Berørte hudområder er spesielt "solterrasser" som nese, panne, kinn, aurikler, hårløse hodebunn og armer. På leppen kalles sykdommen actinisk cheilitt.

Histologi sikrer diagnose

Hvis man mistenker aktinisk keratose, undersøkes hele kroppen vanligvis for hudlidelser, vanligvis ved hjelp av et reflektert lysmikroskop. Den aktiniske keratosen kan deles inn i tre grader av alvorlighetsgrad (Olsen):

 • Grad 1 (mild): Individuelle rødlige flekker i millimeter størrelse, mer merkbar enn synlig
 • Grad 2 (avansert): Hvitete kornet og hevet plakk, tydelig synlig og synlig
 • Grad 3 (alvorlig): tykke, vorte hudvekster

Fem undergrupper av aktinisk keratose

I uklare tilfeller bør en vevsprøve (biopsi) tas for å utelukke et avansert spinalinstinkt. På grunnlag av histologi (mikroskopisk vevsstruktur) kan fem forskjellige undergrupper av aktinisk keratose skille seg ut:

 • hypertrofisk aktinisk keratose
 • atrofisk aktinisk keratose
 • Bowenoid actinisk keratose
 • akantholytisk aktinisk keratose
 • pigmentert actinisk keratose

Hvordan behandles aktinisk keratose?

For behandling av aktinisk keratose er det mange behandlingsmetoder. Behandlingsbeslutningen skal gjøres individuelt for hver pasient og er avhengig av ulike faktorer som antall og størrelse på de berørte hudområdene, eksisterende forhold og pasientens personlige ønsker og ideer.

Den internasjonale retningslinjene anbefaler klassifisering av pasienter i fire undergrupper for behandling av aktinisk keratose:

 1. Pasienter med maksimalt fem definerbare lesjoner i en kroppsregion
 2. Pasienter med minst seks definerbare lesjoner i en kroppsregion (flere aktiniske keratoser)
 3. Pasienter med minst seks hudskader i en kroppsregion og ett sammenhengende hudområde med kronisk UV-skade og keratinisering (feltkreftisasjon)
 4. Pasienter med ytterligere immunsvikt (immunosuppresjon på grunn av medisinering eller sykdom)

Behandling med aktinisk keratose

De ulike behandlingsalternativene med fordeler og ulemper presenteres nedenfor. Men ikke alle behandlinger av aktinisk keratose er kontant fordeler - sjekk med helseforsikringsselskapet best hva kostnadene dekkes.

 • drift
 • is up
 • laserbehandling
 • fotodynamisk terapi
 • kjemisk behandling

Kirurgi for individuelle hudendringer

Hvis bare enkelte hudområder påvirkes av actinisk keratose, kan de fjernes med en skalpell (barbering excision) eller en skarp skje (curettage).

Derefter blir det fjernede vevet histologisk undersøkt - denne behandlingsmetoden tjener derfor også til å utelukke et invasivt skiveplastcellekarcinom.

Ulempen er den vanlige risikoen for kirurgi som sårinfeksjon og arrdannelse.

Isdannelse: behandling med nitrogen

Frysing med flytende nitrogen (kryoterapi) er et effektivt alternativ til kirurgisk behandling av single actinic keratoses. Ingen lokalbedøvelse er nødvendig, men prosedyren kan være smertefull.

Mulige bivirkninger inkluderer hudirritasjon mot blæring og permanent lys misfarging av det behandlede området av huden, da isingen kan ødelegge pigmentdannende celler.

I tillegg er det ingen histologisk undersøkelse mulig - derfor er behandlingen ikke egnet hvis det er mistanke om en invasiv hudtumor.

Infeksjonsrisiko under laserbehandling

Laserbehandling er egnet for både single og multiple actinic keratose og for pasienter med feltkreft.

Fordelen er at huden kan fjernes over et bredt område, slik at selv tidlig hud endrer seg som ikke er synlig, kan detekteres (feltstyrt terapi). Imidlertid er histologisk undersøkelse ikke mulig.

Imidlertid kan laserterapien være smertefull og bærer også risikoen for ardannelse og misfarging av huden.

I tillegg øker risikoen for infeksjon på grunn av det store sårområdet, og derfor anbefales ikke laserterapi hos pasienter med svekket immunforsvar.

Fotodynamisk terapi for flere aktiniske keratoser

Ved fotodynamisk terapi forbehandles de berørte områdene av huden med 5-aminolevulinsyre eller metyl-5-amino-4-oksopentanoat i form av en salve eller lapp. Legemidlene absorberes av svulstceller langt mer enn normale hudceller og resulterer i økt følsomhet overfor lys av en bestemt bølgelengde.

Etter en kontakttid på ca. fire timer, blir huden bestrålt med en spesiell lyskilde, noe som fører til ødeleggelse av det berørte vevet. Dette kan forårsake smerte, brennende og hudirritasjon.

Behandlingen er spesielt egnet for overflatebelastet hud. Risikoen for tilbakefall og risikoen for misfarging av huden bør være lavere enn med andre terapier.

Kjemisk behandling med salver og løsninger

I tillegg til de beskrevne behandlingsmetoder er det mange kjemiske midler i forskjellige former for aktuell behandling av aktinisk keratose.

Preparatene kan vanligvis brukes hjemme hos pasienten, men varigheten av behandlingen er vanligvis flere uker til flere måneder. Vi har samlet en oversikt over de viktigste aktive ingrediensene for deg:

 • Diklofenak i hyaluronsyre gel (Solaraze®): Den aktive ingrediensen diclofenak sies å hemme proliferasjonen av kreftceller og er spesielt egnet for ansiktet på grunn av de lave bivirkningene. Imidlertid varer behandlingen minst to til tre måneder.
 • 5-fluoruracil: Den aktive ingrediensen er et av de cytostatiske midlene og hemmer celledeling. Behandlingstiden er flere uker - der det noen ganger kan komme til ganske sterk hudirritasjon. Individuelle aktiniske keratoser kan alternativt behandles med lavere dose 5-fluorouracil i kombinasjon med salisylsyre, noe som kan redusere bivirkninger.
 • Ingenol mebutate: Urteaktiv ingrediens er ekstrahert av euphorbia milkweed og er egnet for behandling av mindre områder av huden. En fordel er den korte varigheten av to til tre påfølgende dager. Den hyppige forekomsten av inflammatorisk reaksjon av behandlet hud opphører vanligvis uten arr i løpet av to til fire uker.
 • Imiquimod (Aldara®, Zyclara®): Imiquimod er en såkalt immunmodulator, som også brukes til å behandle basalcellekarcinom (basalioma) og mot kjønnsvorter. Det aktive stoffet stimulerer immunforsvaret i det behandlede hudområdet, noe som fører til en inflammatorisk reaksjon som kan ødelegge tumorcellene.

Prognose: Hvor farlig er actinisk keratose?

Actinisk keratose skiller seg fra den avanserte form for kreft ved at den ikke trenger inn i de dypere lagene i huden og derfor ikke kan spre seg (metastasere).

Risikoen for å utvikle en avansert spinal ustabilitet innen ti år er rundt ti prosent for flere aktiniske keratoser og opptil 20 prosent for feltkreft.

Unngå solcreme

Graden av tilbakefall etter behandling er gitt som 10 til 50 prosent avhengig av type terapi. Gjennom konsekvent solbeskyttelse kan imidlertid risikoen for tilbakefall og fremveksten av nye aktiniske keratoser bli betydelig redusert.

Pasienter med aktinisk keratose bør derfor unngå middags solen og være mer oppmerksom på tilstrekkelig solbeskyttelse. For solbeskyttelse anbefales UV beskyttelse, solbriller, hodeplagg og solkrem med SPF 30 eller høyere.

Del med venner

Legg igjen din kommentar