lönnsirap

Maple sirap är en av de äldsta och mest ursprungliga naturliga produkterna. Maple sirap är nu avtryckt från kanadensiska lönnträd som det var hundratals år sedan. Trädets hemlighet hade kopierats av de första vita bosättarna av indianerna. Idag är den söta vätskan en kanadensisk export träff, det finns många lönnsirap recept - även om den klassiska amerikanska varianten med lönnsirap till pannkakor fortfarande är den mest populära förberedelsen med denna sirap.

Upptäckten av lönnsirap

Legenden säger att en indian en gång såg en ekorre som klättrade på en gren av ett lönnträd, bitade ett litet hål i barken och drickade. För att se vad ekorren smakade så bra, skar indianen också en gren och smakade den spännande vätskan. Mannen var så entusiastisk om den söta smaken som han omedelbart sa till sina stambröder om trädet som kasta kristallina sockertårar.

En kort stund senare hade indianerna lärt sig att knacka på lönnträd och laga saften i utsökt sirap. Denna teknik har knappast förändrats förrän idag.

Maple sirap: produktion och extraktion

Endast på våren under tinningen, när stärkelsen som lagras i träden blir socker, kan tapparna tappas i några veckor. Allt du behöver göra är att borra ett hål i barken, i vilken en kran sätts. Genom denna kran droppar den kristallina vätskan i en hink eller en slang.

Nu, inom de närmaste 24 timmarna, måste den flyttas till ett sockerhus och bearbetas. Där indunstas saften, filtreras och slutligen flaskas eller behållare. Genom att laga flera gånger, tjocktar den initialt transparenta vätskan till en mörk, viskös sirap.

Maple Tree som en smart donator

Hela processen med att göra lönnsirap går i fullständig harmoni med naturen. Trädet levererar bara så mycket juice som det kan spara - trots allt behöver den en stor del av sin styrka för sig själv.

Samtidigt skulle en lönnbonde aldrig ta mer än trädet kan ge, för bara ett friskt träd kan donera juice igen nästa år. För övrigt måste ett lönnträd vara minst 40 år innan det kan tappas för första gången.

Dela med vänner

Lämna din kommentar