acid acetilsalicilic

Deși numele este un twister al limbii, dar medicamentul are calitatea stelelor: acidul acetilsalicilic (ASA). Fie că este vorba despre o durere de cap, o durere de dinți, o febră sau o mahmureală după o noapte de noapte - aproape toată lumea a ajutat ASS înainte. Încă din 1850, acest frate mai mic de acid salicilic a fost făcut pentru prima dată de chimistul francez Charles Frederick Gerhardt. Cu toate acestea, a fost rezervat chimistilor germani Felix Hoffmann si Heinrich Dreser pentru a ajuta substanta dureroasa sa faca un progres decisiv.

ASS a devenit Aspirin®

Deși efectul atenuant al substanței a fost recunoscut din timp, efectele sale adverse au fost devastatoare. Ingerarea a condus la arsuri chimice ale gurii și mucoasei gastrice - o problemă care a fost eliminată de tinerii chimiști ai Bayer, Hoffmann și Dreser și, de acum înainte, prezentată sub formă de pulbere.

Doi ani mai târziu, în 1899, sa născut medicamentul Aspirin® de la Bayer, care a devenit astăzi sinonim cu analgezicele în general.

ASA: un ingredient activ - multe efecte

Acidul acetilsalicilic activ, abreviat ASA, este acum utilizat pe scară largă. In plus fata de efectul analgezic, cercetatorii au descoperit ca medicamentul poate fi folosit pentru a preveni tulburari circulatorii in sistemul vascular al inimii si creierului.

Acidul acetilsalicilic reduce apariția trombozei în vasele de sânge, contracarând astfel aglomerarea trombocitelor. Prin urmare, preparatul este utilizat, inter alia, înainte de o deplasare lungă a aerului pentru a preveni tromboza de călătorie.

Un alt domeniu de aplicare a ASA este inhibarea inflamației. Prin urmare, medicamentul poate fi utilizat în reumatism și artrită. Cu toate acestea, trebuie să fie dozată mult mai mare și, în consecință, poate duce la creșterea reacțiilor adverse, cum ar fi sângerarea în tractul gastro-intestinal.

În cele din urmă, eficacitatea împotriva cataractei se bazează pe faptul că acidul acetilsalicilic distruge acele molecule de proteine ​​care fac bulbul ocular.

Utilizarea preventivă a AAS

În 1985, ASA a fost aprobată în SUA pentru medicina de urgență în cazul infarctului miocardic acut. În 1988, un studiu american, cu 22.000 de persoane, a făcut titluri: Aportul zilnic de aspirină la persoanele sănătoase ar trebui să reducă riscul de atac de cord cu 44%, a spus într-un studiu al American Heart Association. Acesta a fost începutul aspirinei ca "medicament de prevenire", dar utilizarea sa trebuie să fie coordonată individual.

Deoarece utilizarea preventivă a AAS este foarte controversată. Pentru a da oamenilor sănătoși medicamente zilnice pe o perioadă de câțiva ani, chiar dacă dozele mici, pot avea consecințe negative în ceea ce privește efectele secundare. Riscul de a fi vătămat de efectele secundare nu trebuie ignorat într-o astfel de aport permanent.

Sa demonstrat că ASA are un efect preventiv împotriva diferitelor tipuri de cancer ale tractului digestiv, cum ar fi cancerul de colon sau cancerul esofagian. Dar chiar și în acest context, aportul de precauție pe parcursul mai multor ani datorită riscului de sângerare internă este controversat.

Doză de acid acetilsalicilic

Suma maximă pe zi nu trebuie să depășească 4 grame. O singură doză de zece grame pune viața în pericol, deoarece apoi sângele devine prea acid. Accelerează respirația, stimulează activitatea rinichilor, ceea ce poate duce la pierderi periculoase de lichide. Apoi poate duce la distrugerea țesuturilor și, în final, la moarte.

Doza comercială sub formă de tablete conține 500 mg de ingredient activ în comprimate efervescent, doza de 400 mg este puțin mai mică. Comprimatele masticabile, care sunt disponibile recent pe piață, sunt consumate fără apă și, prin urmare, pot fi luate cu ușurință.

Acid acetilsalicilic în asociere cu cofeina și vitamina C.

În plus, preparatele ASA sunt oferite în combinație cu alți agenți, cum ar fi cofeina, deoarece se știe că cafeina îmbunătățește efectele ASA.

De asemenea, ca preparat combinat cu vitamina C, ingredientul activ are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar al organismului.

Riscurile și efectele secundare ale AAS

Acidul acetilsalicilic are de asemenea dezavantajele sale. Oamenii sensibili răspund cu iritație, arsuri la stomac și, rareori, sângerări din stomac și mucoasa intestinală. Administrarea de doze mai mari de AAS crește considerabil riscul de sângerare majoră.

În cazuri rare, anemia cu deficit de fier poate apărea chiar și datorită faptului că fierul legat în pigmentul sanguin roșu este pierdut din cauza sângerării în stomac. Acest aspect este deosebit de important deoarece acidul acetilsalicilic ca ingredient activ nu este o rețetă, astfel încât Aspirin® și preparatele corespunzătoare de la alți producători sunt disponibili pentru vânzare. Prin urmare, controlul asupra unei posibile doze incorecte este dificil.

Persoanele care iau ASA în mod regulat fără instruirea medicului trebuie să țină un jurnal de admisie și să discute acest lucru cu medicul sau farmacistul. Utilizarea pe termen lung a ASA poate provoca, de asemenea, următoarele reacții adverse:

  • amețeală
  • greață
  • audiere limitată
  • vedere încețoșată
  • zgomote în urechi

Cu toate acestea, aceste efecte secundare dispar atunci când doza este redusă sau întreruperea medicamentului.

De asemenea, au fost observate reacții alergice sub formă de erupții cutanate sau crampe ale căilor respiratorii. Așa-numita "astm aspirin" declanșează în special pacienții pre-stresați care reacționează la medicamentul cu crampe de căi respiratorii asemănătoare astmului.

ASS: Nu este potrivit pentru copii

Copiii și adolescenții cu febră și durere nu trebuie să ia acid acetilsalicilic. În special în ceea ce privește infecțiile virale, poate duce la sindromul Reye care pune în pericol viața, în care creierul și ficatul pot fi grav afectate. Boala în sine nu este tratabilă, terapia este limitată la tratamentul simptomelor: funcția hepatică este susținută și încearcă să reducă presiunea intracraniană crescută prin medicație.

Declanșatoarele exacte pentru această boală gravă, non-infecțioasă nu sunt încă cunoscute. Cercetătorii presupun, printre altele, o predispoziție genetică. Pentru copii și adolescenți, totuși, există o serie de remedii bine tolerate, cum ar fi acetaminofenul, care poate fi utilizat în durere și pentru a reduce febra.

Noi metode pentru acidul acetilsalicilic

Cât de divers poate fi folosit ingredientul activ a fost deja demonstrat în ultimii ani. Comisia Europeană a acordat acum Bayer HealthCare AG statutul de medicament orfan pentru acid acetilsalicilic pentru tratamentul policitemiei vera. În această boală foarte rară, celulele sanguine se înmulțesc necontrolat. De aceea, pacienții suferă în special de tulburări circulatorii și de ocluziile vasculare, de infarct miocardic prematur sau accident vascular cerebral.

Capacitatea acidului acetilsalicilic de a inhiba aglomerarea trombocitelor reduce semnificativ riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În decizia sa, Comisia confirmă faptul că tratamentul suplimentar cu acidul acetilsalicilic (ASA) al ingredientului activ Aspirin® reduce semnificativ riscul de apariție a unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

Statutul de medicament orfan poate fi acordat pentru bolile care sunt atât de rare încât studiile clinice extinse, așa cum sunt prescrise în medicină, nu sunt adesea posibile. Pentru a le acorda o mai mare atenție medicală - ca și în policitemia vera - afecțiuni care pun viața în pericol (orfan), statutul de medicament orfan asigură un sprijin amplu și aprobarea de reglementare a producătorilor de medicamente adecvate.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul