70 plus - (sund) ernæring i alderdommen

I en højere alder oplever mange mennesker alvorlige ændringer i deres levevilkår. Mange ældre mennesker lider under de stigende præstationsbegrænsninger. Det, der plejede at være let, kan pludselig kun ske med stor indsats. Ikke desto mindre, for at være uafhængig og uafhængig så længe som muligt, er en sund kost af stor betydning.

Pas på vægttab

Mens fedme er et meget almindeligt problem i middelalderen, er undervægt og underernæring mere udbredt i alderdommen. Med stigende alder og ved forskellige sygdomme opstår flere og flere problemer med at spise eller spise.

Hvis kosten er for ensidig eller energiforbruget er under 1500 kcal pr. Dag, er det normalt ikke sikkert, at alle næringsstoffer absorberes i tilstrækkelige mængder. Resultatet er, at for lidt vigtige næringsstoffer som proteiner, vitaminer og mineraler absorberes. Kroppen skal leve på reserverne, og vægten falder. Når sygdomme opstår, har organismen ringe modstand.

Da det er meget vanskeligt at kompensere for tabt vægt, især i alderdommen, bør der træffes modforanstaltninger tidligt. Hvis du taber inden for et par uger, føler dig konstant svag, træt og impotent, bør dette tages meget alvorligt. Sørg for at diskutere dette problem med din læge.

Det afhænger af korrekt valg og forberedelse

Selv om meget gamle mennesker har brug for mindre energi generelt, er behovet for vitale næringsstoffer forblev, og nogle næringsstoffer behøver endda i større mængder. Det rigtige valg af mad er derfor særlig vigtigt i denne alder. Det bør helst komme mad til bordet, som har en høj næringsstoftæthed. Disse omfatter:

 • Grøntsager, frugter,
 • Fuldkornsprodukter,
 • Mejeriprodukter, fedtfattigt kød,
 • Fisk, fjerkræ, æg,
 • Legumes og
 • Vegetabilske olier.

Men tilberedningen og præsentationen af ​​fødevaren bør ikke overses. Fordi i alderdommen kan spisning forårsage stigende vanskeligheder som problemer med at tygge og sluge eller tab af appetit.

Når maden ikke smager som det plejede

Folk i højere alder klager ofte over tab af appetit. Der er mange årsager til dette. Opfattelsen af ​​smag falder betydeligt i alderdommen, da antallet af smagsløg er reduceret. Især påvirkes smagskvaliteterne søde og salte. Lugtesansen falder også. Lugtgrænsen er op til 12 gange højere hos en gammel person end hos unge voksne.

Da smagen og duften af ​​mad hovedsageligt er ansvarlig for nydelsen af ​​maden, har disse begrænsninger en væsentlig indflydelse på appetitten. Prøv at stimulere din sans for smag og lugt under madlavning.

 • Sæt fødevaren kraftigt.
 • Grib ikke bare saltskakeren, men brug friske urter, karry, hvidløg, muskatnød osv. Den intense duft af krydderierne stimulerer også appetitten.
 • Gør maden appetitvækkende, for selv øjet spiser med.
 • Bemærk at nogle medicin kan påvirke din appetit. Diskuter dette emne med din læge. Ofte kan indtagelsen af ​​stoffet alene være gavnligt.

Når portionerne bliver mindre

En øget aktivitet af mætningsfaktorer i mave-tarmkanalen og ændringer i det hormonstyrede centrale mætningssystem fører til tidlig mætning og reduceret edikdrev i seniorer. Kun små portioner kan forbruges pr. Måltid.

 • Spis flere små måltider om dagen, så du kan spise alle næringsstoffer i tilstrækkelige mængder. Start med en morgenmad straks efter at stå op og afslutte dagen med en Betthupferl. Har mindst et varmt måltid om dagen.
 • Forestil dig lidt snacks imellem, for eksempel: En appetitlig sandwich, et skiveskåret æble, en kop yoghurt eller et stykke frugtkage.

Tænk også på drikkevarer. Fordi ikke kun appetitten er reduceret, falder selv tørstfølelsen op. For at du ikke glemmer at drikke, kan en drikkeplan være nyttig.

Når tygge og synke bliver vanskeligere

I alderdommen falder tygevirkningen som et resultat af tandtab og dårligt passende tandproteser i stigende grad. Mange seniorer lider også af dysfagi og tør mund. Mange fødevarer, der er meget seje, som rågrønsager, rå frugt, kødbrød og kød, undgås derefter. Dietten er meget monotont og indeholder for det meste let svulmelige fødevarer som risgrød, mælkesupper, budding og kartoffelmos.

 • Drikk nok til at stimulere spytproduktion.
 • Chop dårligt tygget mad: rist, rist eller puré frisk frugt og grøntsager, skåret kød i små stykker.
 • Fjern hårde fødevareingredienser: Skræl frugt, afskær brøndeskorpen, fjern stærkt tygget pølsehud.
 • Vælg let at tygge brød, der stadig har en høj procentdel af fuldkorn, såsom: Grahambrød, fuldkornsbrød.
 • Udskift hårde fødevarer med tilsvarende blødere: fisk i stedet for kød, røræg i stedet for stegte æg, flødeost i stedet for hård ost, kartofler i stedet for ris, salt / jakke kartofler eller kartofler i stedet for stegte kartofler.
 • Vælg passende madlavningsmetoder: Forbered hakket kød, sautefrugter og grøntsager, brug finmalet helkorn til gryderetter og tærter, tilbered salte gryder.

Problemer med fordøjelsen

Med stigende alder øges forekomsten af ​​forstoppelse. For eksempel klager 40 procent af over 60'erne på problemer med afføring og forstoppelse. Efter en alder af 75 stiger antallet af de berørte personer igen betydeligt. Forstoppelse er tre gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd. Et dagligt indtag af fiber kombineret med tilstrækkelig hydrering bidrager til, at fordøjelsessystemet fungerer ordentligt.

Det skal dog understreges, at hverken en lavfed diæt eller for lavt væskeindtag kan betragtes som hovedårsagen til forstoppelse. Bemærk også, at hvis der opstår akut forstoppelse, skal lægen konsulteres for at afklare den bagvedliggende årsag.

Når madlavning ikke er sjov mere

Ikke få lider det smertefulde tab af livspartner. For mange betyder det en drastisk forandring i livet. Sorg og ensomhed hersker. Ofte mangler kørslen til de daglige ting. Fødevarer bliver ofte kun fødeindtag, fordi samfundet mangler. At lave en fuld frokost betragtes som for tidskrævende for en person. Så ofte en stor monotoni i menuen. Dette fremmer permanent underernæring.

 • Fortsæt med at spise og forberede mad som en vigtig og fornøjelig del af dit liv.
 • Prøv at spise i selskab så ofte som muligt. Måske vil andre ældre i dit miljø være ligesom dig. Kog sammen dine yndlingsrecept. Shopping er også mere sjovt sammen.
 • Lav en behagelig spisestue med et smukt indstillet bord og candlelight, selvom du spiser alene.

Spise på hjul som et alternativ

Hvis man forbereder sin egen mad bliver for kedelig, er "at spise på hjul" et godt alternativ. Før du vælger en udbyder, skal du dog informere dig om tilbud og ydeevne for de forskellige menutjenester. Fordi der er forskelle i pris såvel som i kvalitet.

For eksempel viste en undersøgelse foretaget af Stiftung Warentest, at nogle leverandører havde mangler i næringsstofsammensætningen. Testen viste, at fedtindholdet i mange retter var for højt, og niveauet af kulhydrater og fibre var for lavt. Indholdet af vitaminer og mineraler (især calcium, magnesium og folinsyre) var ikke altid tilfredsstillende.

 • Derfor skal du have en prøvemenu bragt hjem, før du træffer din endelige beslutning og kontrollerer smag og udseende.
 • Kontrollér, at næringsoplysninger og ingredienslister er angivet på emballagen. Sørg for at finde dem let og læse godt.
 • Kontroller emballagen og håndteringen af ​​produktet. Emballagen skal være let at åbne, og håndteringen af ​​produktet (f.eks. Opvarmning, dekantering osv.) Skal være enkel og let at forstå.
 • Få et første indtryk af leveringstjenesten (punktlighed, venlighed af personalet).
 • Anmode om en ugentlig eller månedlig måltidsplan og spørg i hvilken takt menuerne gentager. Sammenlign menuplanerne for forskellige mobiltjenester.
 • Forhør om rækkevidde af forskellige kostvaner som diabetisk mad, pureed mad, vegetariske måltider mv.
 • Tjek om frisk frugt og salater tilbydes dagligt.
 • Sammenlign priser og leveringsbetingelser.

Vær helt kritisk i udvælgelsen af ​​mobil menustjeneste. Jo mere du vil være tilfreds med den daglige levering af retterne og spise dem med nydelse og appetit.

Del med venner

Forlad din kommentar