12 tips til perfekte solbriller

De første varme sommerdage tiltrækker utallige lette sultne mennesker udenfor. Dette starter igen sæsonen med solbriller. Ud over deres beskyttende funktion mod UV-stråling har solbriller for længe siden gjort skridtet mod modetilbehør. Men de kvalitative forskelle i de forskellige modeller, der tilbydes, er meget store. Mange funktioner i solbrillerne er ikke genkendelige af forbrugeren selv. Derfor er kvalificerede optikere efterspurgte. De følgende 12 tips og oplysninger hjælper dig med at forstå, hvad du skal kigge efter, når du køber solbriller.

1. Mørke briller er farlige

Briller skal beskytte mod ultraviolet stråling (UV-stråling). Sådan ultraviolet stråling er usynlig. Det kan dog føre til smertefuld betændelse i binde- og hornhinden i den tilsvarende intensitet.

Solbriller, der kun dæmper det synlige lys, skader derfor mere, end de er nyttige. De tilsidesætter den naturlige beskyttelsesmekanisme i øjet, hvis pupil normalt falder automatisk i lysstyrke og dermed tillader mindre stråling at trænge ind.

Filtrering af UV-strålingen foregår i brillelinsen og afhænger derfor ikke af graden af ​​farvning. Det er ikke de mørkeste farvede briller, der er den bedste beskyttelse, men solbrillerne er lavet af højkvalitets materiale med indbygget UV-filter.

2. UV-beskyttelse: Hvad hedder "UV 400"?

Udtrykket "UV 400" angiver den bølgelængde, under hvilken det ultraviolette lys blokeres af glasset. Et par briller med dette mærke filtrerer UV-A, UV-B og UV-C-stråler, fordi deres bølgelængde er under 400 nanometer. Synligt lys har en bølgelængde på op til 780 nanometer og trænger derfor gennem sådanne solbriller.

Sørg for, at solbrillerne er mærket "UV 400". Denne værdi er normalt tilstrækkelig, når den bruges i normal hverdag. Ved havet eller i bjergene kan der være behov for mere beskyttelse. Lad os rådgive dig!

3. Lysreduktion: Hvad er absorption?

Absorptionsegenskaberne for farvede linser afhænger af lysreduktionen. Dette er mængden af ​​lys, der fjernes af glasset og dermed ikke kommer ind i øjet. Med en lysreduktion på 65 procent kommer kun 35 procent af det indfaldende lys ind i øjet, 65 procent fjernes ved absorption og refleksion.

I Centraleuropa anvendes reduktionsværdier mellem 50 og 75 procent. I et meget lyst miljø, for eksempel på stranden eller i et snedækket landskab, bør du bruge højere reduktionsniveauer på op til 85 procent.

4. Farven på brillerne spiller også en rolle

Brune og grå briller forfalder farven på det visuelle indtryk mindst. For alle andre glasfarve har øjet brug for en vis reaktionstid for at neutralisere farven igen.

I henhold til DIN-standarder må linsens farve ikke påvirke trafiklysets synlighed og nødlysets blå lys. Farven har ingen effekt på UV-beskyttelsen.

5. Sådan kontrolleres kvaliteten af ​​solbeskyttelseslinser

Brug følgende kriterier for at kontrollere sollysets kvalitet:

  • Briller af høj kvalitet har ingen striber, bobler eller indeslutninger.
  • Ved et lille tryk på fingeren må glasset ikke give.
  • Et objekt, der er fastgjort af et solcelleglas, bør ikke forveksles eller forvrænges, når du briller glasene frem og tilbage.

6. Størrelsen af ​​brillerne skal være rigtig

Briller skal være store nok til at beskytte øjnene fra siden, fra toppen eller - efter refleksion - fra solens stråler.

7. Er CE-mærket tilgængeligt?

Siden den 1. juli 1995 må solbriller kun markedsføres, hvis de bærer CE-mærket. Dette gør det muligt at sælge solbriller i alle stater i Den Europæiske Union, det er vedhæftet af producenten eller importøren. CE-mærket garanterer et minimum af kvalitetsstandarder.

8. Solbriller og kørsel

Hvis du kører meget, skal du sørge for, at stikket og beslaget er så smalle som muligt, så de ikke begrænser synsfeltet.

Solbriller er ikke beregnet til at blive båret i skumringen eller natten. Motorister truer sig selv og andre, hvis de bærer absorberende briller, når belysningen er utilstrækkelig.

9. Vælg dine solbriller i henhold til aktiviteten

Når vintersport har brug for forskellige briller end på stranden, mens du sejler eller surfer. Sne og hvidt sand afspejler for eksempel mere end 90 procent af solens stråler (hvilket også er grunden til, at du kan få solskoldning under en parasol).

10. Stikket skal passe

Hvert hoved er anderledes. Derfor skal versionen af ​​hovedformen tilpasses. Optikeren mener med stor omhu:

  • hovedform
  • tidsmæssig bredde
  • Afstand mellem øjnene
  • Ørenes placering

11. Sådan plejer du solbriller

Ligesom ethvert par briller bør du også regelmæssigt rengøre solbrillerne. For at tage sig af solbrillerne skal du tage en speciel rengøringsdug, som er tilgængelig fra optikeren eller opvaskemiddel og skyllet med klart vand.

Solbriller linser, der er forurenet med sololie eller fløde rester, må ikke rengøres med våde klud, men først med rent vand.

12. Lad os rådgive dig

Hvis du vil vide mere om kvalitetsfunktioner, når du køber solbriller, er det bedst at kontakte din lokale optiker.

Del med venner

Forlad din kommentar